1977: Italië, Udine

Op 28 juli vertrokken de “Achterhookse Folkloredansers” ‘s avonds om 19.37 uur vanaf het Ruurlose station richting Italië.  Als tolk gingen deze reis de dames Veldhuis-Monasso en Keizer-Monasso mee. De reis ging via Arnhem en Duitsland naar Oostenrijk. In het Oostenrijkse Villach was de derde overstap. In Italië aangekomen stapte men nog een keer over in een wel heel ouderwets treintje met houten banken, waarin nauwelijks ruimte was voor alle bagage.  Het laatste stuk was een prachtige rit dwars door de Dolomieten.

In Udine, de hoofdstad van de provincie Friuli, werd de groep opgewacht en per bus naar hun logiesadres, een internaat in de stad, vervoerd.

Gemona, een prachtig dorp in Italië, voor de aardbeving van 1976.
Gemona, een prachtig dorp in Italië, voor de aardbeving van 1976.

Het “Festival Dei Cuori” kende een groot deelnemersaantal  vanuit de hele wereld.  Al deze dansers waren hier op uitnodiging van het overkoepelend orgaan van folkloristische dansgroepen, het  “CIOFF” en allen werden ondergebracht in scholen en hotels in Udine en omgeving.  Er waren 17 verschillende deelnemende landen, waaronder Turkije.

De Turkse groep was in  hetzelf de internaat  ondergebracht als de Ruurloërs. De opzet van dit gigantische festival was om de mensen van de in 1976 door een aardbeving getroffen provincie Friuli wat op te beuren. Deze aardbeving had een grote ravage aangericht en kende bijna duizend slachtoffers. Er werd opgetreden in verschillende dorpen en steden in de regio en men kon zien dat de schade nog steeds niet was hersteld. Mensen huisden nog in treinwagons en andere tijdelijke onderkomens, die direct na de ramp hiervoor waren neergezet. Alle folkloregroepen namen op zaterdag deel aan een grote parade in de nabijgelegen stad Tarcento.

Gemona met de verwoeste huizen, na de aardbeving van 1976
Gemona met de verwoeste huizen, na de aardbeving van 1976

Dit was tevens de opening van het festivalgebeuren. Het publiek stond in grote aantallen langs de route en was laaiend enthousiast.  Door het grote deelnemersaantal werd het optreden  ‘s avonds in Udine vaak erg laat, maar aan publiek geen gebrek. Dit bleef samen met hun kinderen, hoe klein dan ook, tot in de nacht genieten van het dans- en muziekspektakel. Met de Turken had men veel contact en afgesproken werd om op zondagochtend, op het sportveld bij het internaat een voetbalwedstrijd te houden.  Muzikant Gerrit Hulshof speelde de hele wedstrijd op klompen.

1977 De voetballers van Turkije en de Achterhookse Folkloredansers. Op de voorste rij Gerrit op z'n klompen.
1977 De voetballers van Turkije en de Achterhookse Folkloredansers. Op de voorste rij Gerrit op z’n klompen.

Op zondagavond stond een optreden in de stad Triëst op het programma. De rit hier naar toe was schitterend maar tijdens het diner, toen plotseling de stroom uitviel, kon men merken dat een ieder de schrik van de aardbeving nog steeds in de benen had. Het aansluitende dansprogramma kwam hierdoor te vervallen.  Verder werd er die week opgetreden in: Sacile, Spilenbergo en Tarcento. Op maandag brachten de Ruurlose dansers een bezoek aan het rampgebied waar de ravage erg groot was en op dinsdag was men overdag vrij en werd de prachtige stad Venetiё bezocht. Moe, maar zeer voldaan en na een week lang elke dag steeds weer kip en spaghetti op het menu te hebben gehad (de meesten hebben thuis de eerste tijd geen kip meer aangeraakt) kwam de groep op vrijdagochtend de 5e augustus in hun eigen vertrouwde Ruurlo aan.