Slachtvisite…

Op zaterdag 7 november 2015 werd het eerste 8erhoeks Food Festival georganiseerd. Als Achterhookse Folkloredansers hebben we daar samen met diverse ambachtslieden uit Ruurlo en omgeving diverse elementen van folklore en traditie kunnen vertolken. Naast de slachtvisite was er een preuveri’je met een borrel, er werd volop gedorst door de boeren en natuurlijk werd er gedanst op de goede afloop…

Een impressie
Varken aan de ladder - vetpriezenDe winter staat weer voor de deur.
Iedereen is druk in de weer om het boerenland winterklaar te maken.
De geoogste producten worden zodanig bewaard dat we de winter er mee door kunnen komen.

Het speciaal vetgemeste varken wordt aan de ladder gehangen. De buurt komt bewonderen hoe dik het spekvet is van het varken. De buurman wordt volop geprezen voor dit vakmanschap; reden om daar een borreltje op te drinken.
De ambachtelijk slager snijdt de onderdelen van het varken in stukken. Daarbij gaat niets verloren. Van alle delen van het varken worden de lekkerste producten gemaakt. De vrouwen zijn al druk in de weer om lekkere leverworst en bloedworst te maken. Ook is het tijd voor de echte balkenbrie…

In de boerenkeuken is het een drukte van jewelste.worst maken
Ook de witte en rode kool moet worden versneden en geconserveerd in de Keulse pot. De laatste producten van het ‘höfken’ worden klaargemaakt voor de weck…

Buiten is de loonwerker al druk in de weer met dorsen. De oude dorsmachine dorst de rogge die al eerder van het land was gehaald. De schoven worden door de arbeiders vanaf de wagen op de stampende machine gestoken. Het gezeefde koren wordt afgezakt, zodat deze later kan worden vermalen.
Dit gaat toch al weer een stukje sneller en efficiënter dan de jaren daarvoor.dorsen in openluchtmuseum
Dan wordt de rogge eerst nog met de hand worden gevlegeld. Met de wanne wordt daarna het gevlegelde zaad geschoond. De kafmolen kan vervolgens het “kaf van het koren scheiden”. Daarna wordt het zaad vermalen tot meel.

Het beste graan wordt door de molenaar gebruikt om er meel van te malen voor het lekkerste brood.
De ambachtelijke molenaar verwerkt van allerlei granen: rogge voor roggebrood, maar natuurlijk ook haver, gerst en spelt.

De imker laat zien hoeveel honing er in zijn korven zit. Deze zomer heeft hij zijn korven weggebracht naar weilanden waar de bijen de lekkerste honing konden maken van de verschillende bloemen die er bloeiden.
Even verder worden de kastanjes gepoft. Samen met wat honing is dat een super lekkernij.honing-slingeren-3
Bij de wijnboer kan worden geproefd van de oogst van de druiven van dit jaar, maar natuurlijk kan ook een vergelijk worden gemaakt met de smaak van vorige jaargangen.
Ondertussen heeft de palingboer zijn kast al vol rook zitten. Nog even en je kan de lekkerste paling proeven…
pannenkoek met aardbei
De koks van de Heikamp en de ambachtelijke keurslager laten vervolgens zien hoe deze authentieke producten verwerkt kunnen worden tot modieuze nieuwe gerechten.
Een foodfestival met eerlijke smaken. Laat u verrassen!

Als het werk er op zit, het varken is geslacht en de groenten zijn verwerkt, is het tijd voor ontspanning.
De muzikanten halen hun harmonica uit de koffer, de mansleu en vrouwleu trekken hun kleding even recht en dan is het tijd om te dansen.
En niet alleen de folkloristische dansen…
Ook de muzikale klanken en dansen van deze tijd worden door de jeugd van Ruurlo gedemonstreerd!

Een fraaie mengeling van traditie en folklore met originele en moderne producten en smaken.
20140812-oogstfeestruurlo005