Braderie, al 40 jaar jong

IMG_5046

In 1980 nam de Ruurlose Ondernemersvereniging (R.O.V.) het initiatief om een braderie te organiseren in Ruurlo. Vanuit de R.O.V. werd een commissie gevormd waaraan naast de R.O.V ook de plaatselijke VVV deel nam. Verder werd Johan Wentink gevraagd om namens de Achterhookse Folkloredansers ook zitting te nemen in het bestuur. De folkloredansers zorgden voor een programma met dans en muziek op het Kerkplein. Twee jaar later namen de Achterhookse Folkloredansers de gehele organisatie op zich. Na 37 jaar is de braderie Ruurlo anno 2017 uitgegroeid tot een landelijk bekende jaarmarkt, een markt, die zich onderscheidt van de traditionele markten door een bonte mengeling van waren, folklore, oude ambachten, muziek en vertier voor jong en oud. De organisatie is nog steeds in handen van de folkloregroep uit Ruurlo.Sinds dit jaar is rondom de braderie een Ruurlo’s volksfeest gebouwd, de Reurlse Zommerdagen. Dit feest wordt georganiseerd door een stichting die het verenigingen in Ruurlo mogelijk maakt om een aantal dagen allerlei activiteiten te ontplooien op het inmiddels overdekte Kerkplein. Hoogtepunt van de Reurlse Zommerdagen is nog steeds de braderie op de derde woensdag van de bouwvakantie in de regio.

2002 de braderie vanuit een hoogwerker
2002 de braderie vanuit een hoogwerker

Elk jaar zorgen de folkloredansers voor een afwisselend podiumprogramma met folkloregroepen en muziek. De Ruurlose braderie is een trekpleister voor de hele regio. Jaarlijks komen duizenden bezoekers naar Ruurlo vanwege de diversiteit aan waren, de oude ambachten en de folklore.De Achterhookse Folkloredansers nodigen elk jaar één of meerdere Nederlandse of buitenlandse folkloregroepen uit om op het podium de folklore uit te dragen. De buitenlandse gasten worden gehuisvest bij de leden van de Achterhookse Folkloredansers zelf.Het podiumprogramma bestaat naast folklore ook uit muziek. Zo werd er ondermeer diverse keren opgetreden door de Ruurlose muziekvereniging “Sophia`s Lust”, de harmonica groep “Halle-Heide”, de “Schaddenstekkers” en de band “De Sleppers” uit Ruurlo.In de beginjaren werd er gedanst op het Kerkplein, in de open lucht op een door de folkloredansers zelf gemaakt podium.

Braderie 2011. Dansgroep uit Mexico
Braderie 2011. Dansgroep uit Mexico

Op  woensdag 4 augustus 2004 was het voor de 25e keer dat de “Achterhookse Folkloredansers” de organisatie in handen hadden van de braderie in Ruurlo. Als extraatje had men dit jaar voor het eerst een oldtimer show op het parkeerterrein van “De Luifel”. Deze show is vanaf dat moment een jaarlijks terugkerende bijdrage aan de braderie, waarbij de nadruk ligt op oude tractoren en werktuigen.

Braderie 2012, Tractorshow
Braderie 2012, Tractorshow

Vanaf 2007 is de braderie opgenomen in een groter meerdaags evenement, nu beter bekend als de Reurlse Zommerdagen, een feestweek op het overdekte kerkplein.

In 2017 viel de braderie samen met het 80 jarig bestaan van de Achterhookse folkloredansers. Onderstaande foto’s geven een impressie.

IMG_1573IMG_1588

IMG_1438
IMG_1440

IMG_1546

IMG_1479
IMG_1560
IMG_1509
IMG_1451
IMG_1497
IMG_1579