Berkelland Folkloredag

De gemeente Berkelland is op 1 januari 2005 ontstaan uit de gemeenten Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo. In deze gemeenten waren op dat moment zes folkloristische dansgroepen actief. Dat waren de Plaggenmeijers uit Rekken, de Needse Havezathedansers uit Neede, de Hupselse Koetsendansers uit Hupsel, de Lebbenbruggedansers uit Borculo, de Diekhookse Klumpkes uit Dijkhoek en de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo.

2012 Berkellandfolkore

De Achterhookse Folkloredansers hebben toen het initiatief genomen om te komen tot een Berkelland Folkloredag. Doel hiervan was en is nog steeds om de samenwerking te bevorderen, om van elkaar te leren en om de bevolking van de gemeente Berkelland nader kennis te laten maken met de folklore in hun gemeente.

 

Elk jaar organiseert één van de inmiddels vijf dansgroepen een folkloristische middag, waarbij alle dansgroepen iets tonen van hun dansen. Vanaf 2006, toen de eerste Berkelland Folkloredag in Ruurlo werd georganiseerd is het ieder jaar weer een gezellig samenzijn. Opvallend is dat de dansgroepen veel dezelfde dansen in hun repertoire hebben, maar dat de uitvoering daarvan van plaats tot plaats behoorlijk kan verschillen. Na het officiële deel van deze dag met optredens van alle dansgroepen, is het nog vaak lang gezellig. Dan komen de muzikanten van alle folkloregroepen bijeen en spelen zij samen de bekende melodieën en dansen de leden van alle dansgroepen samen de Veleta, de Spaanse wals of andere dansen.

2012 Berkelland folklore: plezier voor jong en oud
2012 Berkelland folklore: plezier voor jong en oud