WIJ DOEN MEE AAN DE STATIEGELDACTIE VAN DE COOP

SAMEN STA JE STERK!

De COOP denkt daar precies zo over en daarom heeft de COOP een statiegeldactie in het leven geroepen voor goede doelen.

Gedurende de maanden oktober, november en december 2018 zijn de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo het goede doel.

Hoe werkt het?

Je kunt in de COOP winkel heel eenvoudig je statiegeld schenken door op de gele donatieknop te drukken ten bate van de Achterhookse Folkloredansers.

COOP verdubbelt vervolgens ná de actieperiode het bedrag dat is ingezameld.

Waarom de Achterhookse Folkoredansers?

UM DE REURLSE FOLKLORE TE EREN

KUN IE OEW FLESSENGELD DONEREN

ZO HOLD WEJ SAAM’N ONS CULTUREEL ARFGOOD IN STAND

DAT IS BELANGRIEK VEUR EIGEN STREEK EN LAND!

OPROEP

Bewaar vanaf heden uw lege flessen en kratjes, lever deze gedurende de maanden oktober, november en december 2018 in bij de plaatselijke COOP en doneer uw statiegeld aan de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo.

Zoals gezegd: de COOP verdubbelt na afloop de opbrengst!

14 en 15 augustus 2018 ook dit jaar de “Reurlse Zommerdagen”

De voorbereidingen voor de Reurlse Zommerdagen zijn in volle gang.

De Ruurlose folkloristische dansgroep “de Achterhookse Folkloredansers” zet samen met het Ruurlose gezelligheidskoor “Schouder aan Schouder” en de organisatie van “Fietstocht de boer op” de schouders er flink onder.

Dit belooft op dinsdag 14 en woensdag 15 augustus a.s. weer een hoop gezelligheid te geven in het centrum van Ruurlo.

Op dinsdagmorgen 14 augustus zal de aftrap worden gegeven met de start van een boerderijfietstocht door onze mooie regio en langs diverse agrarische bedrijven. Bij verschillende bedrijven zijn de deelnemers ook welkom om een kijkje in de keuken te nemen.

’s Avonds organiseert gezelligheidskoor “Schouder aan Schouder” in de tent op het Kerkplein weer de inmiddels traditionele korenavond.

Op woensdag 15 augustus organiseren de Achterhookse Folkloredansers voor de 39e keer een braderie en folkloredag op het Kerkplein, in de Dorpsstraat en in de muziekkoepel en het terrein rondom de Domineesteeg.

Ook dit jaar zullen er diverse optredens worden verzorgd door verschillende dansgroepen uit binnen- en buitenland.

Noteert u deze data alvast in uw agenda.

De komende tijd volgt meer informatie op  www.reurlsezommerdagen.nl

Ook wij doen mee aan Hart voor de Achterhoek

Wij doen mee aan de Rabobankactie HART VOOR DE ACHTERHOEK.

Van 22 mei tot en met 6 juni kunnen leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek stemmen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Ook dit jaar stelt de Rabobank hiervoor € 400.000 beschikbaar. Iedere stem is geld waard en daarvoor hebben wij uw hulp nodig.

Kom in actie en steun de Achterhookse Folkloredansers!

Met de bijdrage die wij vragen, willen we niet alleen de Folkloredag in augustus in stand houden maar ook de Folkore in het algemeen. In een tijd waarin de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is het voor het historisch besef waardevol om oude tradities in ere te houden. Al meer dan 80 jaren vermaken we het publiek met dansen en folklore uit onze mooie Achterhoek. Met veel optredens in binnen- en buitenland, op scholen, verzorgingsinstellingen, campings of festivals vermaken we jong en oud.

Zoals gezegd kunnen vanaf 22 mei t/m 6 juni leden van de Rabobank stemmen. Kent u mensen die lid zijn van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek? Het zou fantastisch zijn als u en uw familie, vrienden en kennissen tussen 22 mei en 6 juni hun stem op ons uitbrengen. Begin mei ontvangen alle leden van de bank een stemkaart met daarop een unieke stemcode die toegang geeft tot de online stemmodule.

Ieder lid van de Rabobank mag vijf stemmen uitbrengen waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde stichting / vereniging. Dus: geef twee van de vijf stemmen aan de Achterhookse Folkloredansers.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw stemmen.

Jubilarissen Achterhookse Folkloredansers

v.l.n.r. Hermien en Gerrit Klein Kranenbarg en Gerda en Ab Boesveld

Tijdens de laatstgehouden ledenvergadering van de Achterhookse Folkloredansers mochten we twee paren in het zonnetje zetten.

Ab en Gerda Boesveld zijn benoemd tot Ereleden van de Achterhookse Folkloredansers.
In de 50 jaar lidmaatschap hebben Ab en Gerda diverse functies vervuld en als danspaar de vereniging vertegenwoordigd zowel in binnen- alswel in het buitenland.

Het echtpaar Klein Kranenbarg, Gerrit en Hermien, zijn 25 jaar lid van de vereniging.
Beide leden zijn stille werkers op de achtergrond. Gerrit is nu voorzitter van de commissie Reurlse Zommerdagen en Hermien heeft zitting in de kledingcommissie.
Ze hebben vele dansparen leren dansen en ze staan altijd paraat op de oefenavonden alswel met de optredens.

Het danspaar ontving uit handen van voorzitter Derk te Brinkhof de klompenspeldjes en beide paren ontvingen een mooi bos bloemen.

Huldiging 40 jaar trouw lidmaatschap

v.l.n.r. Hendrika en Antoon Vruggink – Mini en Hans te Riet

Vorige week tijdens de jaarlijkse najaarsvergadering van de Achterhookse Folkloredansers zijn Hendrika en Antoon Vruggink samen met Mini en Hans te Riet gehuldigd voor hun veertig jarig lidmaatschap van de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo. Uit handen van voorzitter Derk te Brinkhof ontvingen zij in het clublokaal Brinkmans Schuure een karaf met inscriptie en bijpassende glaasjes en een bos bloemen.

Beide paren zijn vanaf november 1977 lid van de vereniging.
Samen hebben ze met de groep vele binnenlandse- en buitenlandse optredens meegemaakt. De humor van beide paren is daarbij vaak een bindende factor. Indien nodig staan ze altijd klaar om hand- en spandiensten te verrichten voor de vereniging.

Klompendansen op Madeira

Tijdens de Europese rondreis in Galicië in 2015 hebben we kennis gemaakt met de folkloristische groep “Boa Nova” uit Funchal, Madeira. Dit contact was zo leuk dat de Reurlse dansers van 25 augustus tot 2 september waren uitgenodigd om het fraaie eiland Madeira te bezoeken en daar op verschillende festivals optredens te verzorgen.

Maar liefst 33 “mansleu en vrouwleu” hadden de koffers gepakt om vol verwachting naar het bloemeneiland te vertrekken. Na een geslaagde reis met een beetje vertraging in Lissabon belandden we op onze thuisbasis in Funchal. Voor enkele paren een hotel en de rest in een jeugdherberg. Tot onze grote verbazing werden daar de haantjes van de hennetjes gescheiden.

Er was door de organiserende groep een prachtig programma opgesteld. Vrijwel elke avond was er een optreden ergens op een plek op het eiland en overdag was er voldoende tijd om het eiland met de hoofdstad Funchal te verkennen.

Opvallend is de sterke beleving van de folklore door de eilandbewoners. Over het hele eiland zijn er nog diverse folkloristische groepen die vol trots hun muziek, zang en dans uitdragen aan het publiek. Daarnaast worden er in de zomerperiode verschillende festivals georganiseerd, waarbij het publiek massaal toestroomt.

Bij de groepen die aan de festivals meedoen, is de Achterhoekse folklore wel een bijzonderheid. Als je in de originele kostuums door de straten loopt, wordt je vol belangstelling nagestaard of aangesproken. De witte klompen zijn daarbij voor hen het meest fascinerend.
Als de “Hoaksebarger” wordt gedanst, mag het publiek meedansen en is succes verzekerd. Waar deze dansen in ons eigen Nederland als oubollig worden aangemerkt, doen de mensen daar vol enthousiasme mee.
Al met al waren de optredens zeer geslaagd en het publiek erg enthousiast en talrijk.
De tripjes over het eiland zijn geweldig mooi gevonden. Er kan worden teruggekeken op een mooi festival op het prachtige eiland Madeira.

Omdat we zoveel gastvrijheid hebben gekregen en de groep bijzondere, kleurrijke folklore brengt, is ze uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Ruurlo.
Waarschijnlijk zal deze folklore tijdens de braderie en folkloredag in 2018 in Ruurlo te bewonderen zijn.


Officiële ontvangst van de groep op het gemeentehuis van Funchal,
met rechts onze gids Carla

Sponsoren bedankt!


De “Achterhookse Folkloredansers” danken hun sponsoren.
Samen met “Schouder aan Schouder” en “Fiets de boer op” was het mogelijk een fantastische eerste editie van de “Reurlse ZOMMERDAGEN” neer te zetten.


Mede mogelijk gemaakt door:

Reurlse braderie van folkloredansers grote klasse

RUURLO – Een braderie zoals een braderie behoort te zijn. Een grote afwisseling aan standhouders en plaatselijke ondernemers, demonstraties van oude ambachtslieden en diverse hobbyisten, plaatselijke verenigingen die zich presenteren, een oldtimershow en een muziek- en internationaal folkloristisch podiumprogramma om je vingers bij af te likken. Kortom: “Een braderie van ‘grote klasse’ die je nog zelden tegenkomt in de regio” aldus een bezoeker.

Door Jan Hendriksen

Voor het volledige bericht zie Achterhoek Nieuws, editie Berkelland

Ruurlo vol internationale folkloredansers

Dansgroepen uit Paraguay, België en Nederland tekenden woensdag de straten van Ruurlo tijdens de jaarlijkse folkloredag en braderie. Het internationale feest betekende tegelijk een jubileum voor de Achterhookse Folkloredansers.

Uitgebreid bericht met een film impressie, zie
Regio8.nl – Ruurlo vol internationale folkloredansers

Ruurlose etalages in ‘Oude Stijl’

Nostalgie in kader van tachtigjarig bestaan Achterhookse Folkloredansers

Door Jan Hendriksen

RUURLO – De etalages van de Ruurlose winkeliers en kantoren stralen volgende week de nodige nostalgie uit met als thema ‘Oude stijl’. De ondernemers in het centrum nemen het publiek namelijk mee terug naar de jaren dertig tot en met zestig van de vorige eeuw naar die van het heden. Dit alles in het kader van het tachtigjarig bestaan van de Ruurlose folkloristische dansgroep de Achterhookse Folkloredansers en in aanloop naar de Reurlse Zommerdagen die dinsdag 8 en woensdag 9 augustus plaatsvinden.

Volledig bericht, zie Achterhoek Nieuws, editie Berkelland

Top