Folklore hoogtepunt van jubilerende braderie

40e editie van de braderie en folkloredag in Ruurlo

“Zorachka” uit Wit-Rusland tijdens de parade over de braderie

Door Jan Hendriksen

RUURLO – De braderiemarkt liep rond de klok van acht uur op zijn eind toen Rita van den Berg van de Achterhookse Folkloredansers moe maar zeer voldaan terugkeek op de folklore optredens die op het Kerkplein en in de recent gerestaureerde muziekkoepel hadden plaatsgevonden. En dat mocht één van de presentatrices van dienst ook. Want de maar liefst negentien optredens van zeven folkloregroepen vormden het absolute hoogtepunt van de veertigste editie van de braderie die onder auspiciën van de Braderiecommissie van de Reurlse Zommerdagen door de Achterhookse Folkloredansers waren geprogrammeerd.

Volledig bericht, zie Achterhoek Nieuws, editie Berkelland

Jubilerende braderie geroemd om zijn gezelligheid en afwisseling

De braderiecommissie van de Reurlse Zommerdagen

Door Jan Hendriksen

RUURLO – De Ruurlose braderie beleeft woensdag 21 augustus zijn veertigste editie. Een braderie die alom wordt geroemd door zijn gezellige sfeer en sterke afwisseling. Want naast de traditionele ‘braderie markt’ behoren (internationale) folklore en muziek, een oldtimershow en oude ambachten tot de vaste onderdelen van de braderie. Dit jaar in het kader van de veertigste editie met medewerking van maar liefst zes folklore groepen: twee internationale en vier nationale groepen en vindt er voorafgaande aan de opening van de braderie om 13.00 uur zelfs en heuse parade door het centrum van Ruurlo van de deelnemende folkloregroepen plaats.

Volledig bericht, zie Achterhoek Nieuws, editie Berkelland

6 dansgroepen op braderie en folkloredag!

De zomervakantie is al volop aan de gang en dus zijn de Achterhookse Folkloredansers druk bezig met de organisatie van de traditionele braderie en folkloredag tijdens de “Reurlse Zommerdagen“, op woensdag 21 augustus.
Het podiumprogramma is rond en er is weer een zeer gevarieerd aanbod aan kramen.

Dit jaar zijn er maar liefst zes folkloristische groepen (!) uitgenodigd die zowel ’s middags als aan het begin van de avond zijn te bewonderen.

Voor meer informatie, zie Braderieprogramma 2019.

folkloristen uit Wit-Rusland te gast in Ruurlo

Braderiegasten uit Wit-Rusland

De kleurrijke folkloregroep Zorachka komt uit Minsk, hoofdstad van het Oost-Europese land Wit-Rusland (ook wel: Belarus).
Deze jongeren-groep bestaat ondertussen al 45 jaar en heeft gedurende die tijd al heel veel landen bezocht, waaronder China en de Verenigde Staten. Deze zomer is ze 45 dagen op tournee door West-Europa en ook een week te gast in Ruurlo. Ze zal bij leden van de Achterhookse Folkloredansers en bij andere gastgezinnen worden ondergebracht.

Optreden van Zorachka in Shanghai (China)

Het repertoire van deze topgroep bestaat uit (bijzondere meerstemmige) zang, muziek en dansfolklore uit de grote regio rond Minsk.
Bij hun optreden maakt de groep ook gebruik van zeer oude traditionele instrumenten zoals een zimbaly. De klederdracht is voorzien van rijke borduursels en vrolijk van kleur. Zorachka heeft veel internationale ervaring en meerdere prijzen gewonnen.

Groepsfoto bij een optreden in de Verenigde Staten

2010 optreden in Odoorn

De groep is in 2010 ook al eens in Nederland geweest op het SIVO-festival (Odoorn).

Klik op de link voor een impressie.

Reurlse Zommerdagen van 17 t/m 21 augustus

De voorbereidingen voor de Reurlse Zommerdagen zijn in volle gang.

De Ruurlose folkloristische dansgroep “de Achterhookse Folkloredansers” zet samen met het Ruurlose gezelligheidskoor “Schouder aan Schouder” en de organisatie van “Fietstocht de boer op” de schouders er flink onder.

Dit jaar sluiten zich nog meer organisaties aan om onder deze noemer extra activiteiten neer te zetten. Dit belooft vanaf zaterdag 17 t/m woensdag 21 augustus a.s. weer een hoop gezelligheid te geven in het centrum van Ruurlo.

zaterdag 17 augustus – Vakantieborrel
De Reurlse Zommerdagen zullen dit jaar geopend worden op zaterdagavond 17 augustus met een vakantieborrel. De organisatie ligt in handen van de Ruurlose horeca. Tijd voor mooie vakantieverhalen onder het genot van muziek en een drankje.

zondag 18 augustus – Oecumenische kerkdienst
De protestante en katholieke kerk van Ruurlo verzorgen samen een oecumenische kerkdienst in de tent op het Kerkplein. Aan deze dienst zullen ook de folkloredansers een bijdrage leveren.

maandag 19 augustus – Brandweermiddag
Kinderen (en hun ouders) worden door de brandweer uitgenodigd om samen met echte brandweermensen waterspelletjes te doen op de weide bij De Heikamp.
De kinderen mogen dan meerijden in echte brandweerauto’s…

dinsdag 20 augustus – Boerderijfietstocht
Op dinsdagmorgen 20 augustus kan worden gestart met een boerderijfietstocht door onze mooie regio en langs diverse agrarische bedrijven. Bij verschillende bedrijven zijn de deelnemers ook welkom om een kijkje in de keuken te nemen.

dinsdag 20 augustus – Korenavond
’s Avonds organiseert gezelligheidskoor “Schouder aan Schouder” in de tent op het Kerkplein weer de inmiddels traditionele korenavond.

woensdag 21 augustus – Braderie en internationale folkoklore
Op woensdag 21 augustus organiseren de Achterhookse Folkloredansers voor de 40e keer een braderie en folkloredag op het Kerkplein, in de Dorpsstraat en in de muziekkoepel en het terrein rondom de Domineesteeg.

Ook dit jaar zullen er diverse optredens worden verzorgd door verschillende dansgroepen uit binnen- en buitenland.

Noteert u deze data alvast in uw agenda.

Het volledige programma en meer informatie is te vinden op  www.reurlsezommerdagen.nl

Statiegeldactie COOP juli/aug/sep


“SAMEN STA JE STERK!”
De COOP denkt daar precies zo over en daarom heeft de COOP een statiegeldactie in het leven geroepen voor goede doelen.

Gedurende de maanden juli, augustus en september zijn DE ACHTERHOOKSE FOLKLOREDANSERS UIT RUURLO het goede doel.
Zij organiseren dit jaar in augustus voor de 40e (!) keer de jaarlijkse Braderie en Internationale Folkloredag.

Hoe werkt het?
Je kunt in de COOP winkel heel eenvoudig je statiegeld schenken door op de gele donatieknop te drukken ten bate van de Achterhookse Folkloredansers.
COOP verdubbelt vervolgens ná de actieperiode het bedrag dat is ingezameld.

Waarom de Achterhookse Folkoredansers?
Um de Reurlse folklore te eren
kun ie oew flessengeld doneren
zo hold wej saam’n ons cultureel arfgood in stand
Dat is belangrijk veur eigen streek en land!

Oproep
Lever lege flessen en kratjes gedurende de maanden juli, augustus en september 2019 in bij de plaatselijke COOP en doneer uw statiegeld aan de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo.
Zoals gezegd: de COOP verdubbelt na afloop de opbrengst!

14 en 15 augustus 2018 ook dit jaar de “Reurlse Zommerdagen”

De voorbereidingen voor de Reurlse Zommerdagen zijn in volle gang.

De Ruurlose folkloristische dansgroep “de Achterhookse Folkloredansers” zet samen met het Ruurlose gezelligheidskoor “Schouder aan Schouder” en de organisatie van “Fietstocht de boer op” de schouders er flink onder.

Dit belooft op dinsdag 14 en woensdag 15 augustus a.s. weer een hoop gezelligheid te geven in het centrum van Ruurlo.

Op dinsdagmorgen 14 augustus zal de aftrap worden gegeven met de start van een boerderijfietstocht door onze mooie regio en langs diverse agrarische bedrijven. Bij verschillende bedrijven zijn de deelnemers ook welkom om een kijkje in de keuken te nemen.

’s Avonds organiseert gezelligheidskoor “Schouder aan Schouder” in de tent op het Kerkplein weer de inmiddels traditionele korenavond.

Op woensdag 15 augustus organiseren de Achterhookse Folkloredansers voor de 39e keer een braderie en folkloredag op het Kerkplein, in de Dorpsstraat en in de muziekkoepel en het terrein rondom de Domineesteeg.

Ook dit jaar zullen er diverse optredens worden verzorgd door verschillende dansgroepen uit binnen- en buitenland.

Noteert u deze data alvast in uw agenda.

De komende tijd volgt meer informatie op  www.reurlsezommerdagen.nl

Ook wij doen mee aan Hart voor de Achterhoek

Wij doen mee aan de Rabobankactie HART VOOR DE ACHTERHOEK.

Van 22 mei tot en met 6 juni kunnen leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek stemmen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Ook dit jaar stelt de Rabobank hiervoor € 400.000 beschikbaar. Iedere stem is geld waard en daarvoor hebben wij uw hulp nodig.

Kom in actie en steun de Achterhookse Folkloredansers!

Met de bijdrage die wij vragen, willen we niet alleen de Folkloredag in augustus in stand houden maar ook de Folkore in het algemeen. In een tijd waarin de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is het voor het historisch besef waardevol om oude tradities in ere te houden. Al meer dan 80 jaren vermaken we het publiek met dansen en folklore uit onze mooie Achterhoek. Met veel optredens in binnen- en buitenland, op scholen, verzorgingsinstellingen, campings of festivals vermaken we jong en oud.

Zoals gezegd kunnen vanaf 22 mei t/m 6 juni leden van de Rabobank stemmen. Kent u mensen die lid zijn van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek? Het zou fantastisch zijn als u en uw familie, vrienden en kennissen tussen 22 mei en 6 juni hun stem op ons uitbrengen. Begin mei ontvangen alle leden van de bank een stemkaart met daarop een unieke stemcode die toegang geeft tot de online stemmodule.

Ieder lid van de Rabobank mag vijf stemmen uitbrengen waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde stichting / vereniging. Dus: geef twee van de vijf stemmen aan de Achterhookse Folkloredansers.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw stemmen.

Jubilarissen Achterhookse Folkloredansers

v.l.n.r. Hermien en Gerrit Klein Kranenbarg en Gerda en Ab Boesveld

Tijdens de laatstgehouden ledenvergadering van de Achterhookse Folkloredansers mochten we twee paren in het zonnetje zetten.

Ab en Gerda Boesveld zijn benoemd tot Ereleden van de Achterhookse Folkloredansers.
In de 50 jaar lidmaatschap hebben Ab en Gerda diverse functies vervuld en als danspaar de vereniging vertegenwoordigd zowel in binnen- alswel in het buitenland.

Het echtpaar Klein Kranenbarg, Gerrit en Hermien, zijn 25 jaar lid van de vereniging.
Beide leden zijn stille werkers op de achtergrond. Gerrit is nu voorzitter van de commissie Reurlse Zommerdagen en Hermien heeft zitting in de kledingcommissie.
Ze hebben vele dansparen leren dansen en ze staan altijd paraat op de oefenavonden alswel met de optredens.

Het danspaar ontving uit handen van voorzitter Derk te Brinkhof de klompenspeldjes en beide paren ontvingen een mooi bos bloemen.

Huldiging 40 jaar trouw lidmaatschap

v.l.n.r. Hendrika en Antoon Vruggink – Mini en Hans te Riet

Vorige week tijdens de jaarlijkse najaarsvergadering van de Achterhookse Folkloredansers zijn Hendrika en Antoon Vruggink samen met Mini en Hans te Riet gehuldigd voor hun veertig jarig lidmaatschap van de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo. Uit handen van voorzitter Derk te Brinkhof ontvingen zij in het clublokaal Brinkmans Schuure een karaf met inscriptie en bijpassende glaasjes en een bos bloemen.

Beide paren zijn vanaf november 1977 lid van de vereniging.
Samen hebben ze met de groep vele binnenlandse- en buitenlandse optredens meegemaakt. De humor van beide paren is daarbij vaak een bindende factor. Indien nodig staan ze altijd klaar om hand- en spandiensten te verrichten voor de vereniging.

Top