1980: Duitsland, Bliesransbach

Op zaterdagmorgen 24 mei vertrokken de  Ruurlose dansers ‘s ochtends om 05.00 uur per bus richting Duitse grens voor hun optreden aan een groot internationaal festival te Bliesransbach., gelegen in het Saarland. De dansers werden ondergebracht in een school aldaar dus hadden ze niet alleen het kistentuug, maar ook een luchtbed, slaapzak, toiletspullen (en een slaapmutsje) als bagage mee.  Na ontvangst door hun dansvrienden moest men zich  gekleed in het kistentuug richting feesttent begeven alwaar om 20.00 uur het festival “Europa tanzt und spielt” geopend zou worden. Aan dit festival namen veel groepen uit Duitsland zelf deel, maar ook andere landen in Europa waren vertegenwoordigd. Uit Nederland waren ook de “Meulenvelders” uit Doesburg en de West-Friese dansgroep “Schager Dansers” van de partij.

1980 Bliesransbach, op weg naar de optocht.
1980 Bliesransbach, op weg naar de optocht.

Uit het nabijgelegen Frankrijk kwamen vier dansgroepen. Uit Frankrijk was ook het fanfarekorps “Batterie Fanfare” aanwezig. Zij zorgden voor muzikale omlijsting tijdens de optocht.

Het optreden van zoveel groepen in hun kleurige kostuums vormde een schitterend spektakel en het talrijke enthousiaste  publiek bleef genieten tot in de late uurtjes. Zondagochtend was er een gezamenlijke kerkdienst, waarna in de feesttent een koffieconcert plaatsvond.

Om 14.00 uur namen alle aanwezige groepen inclusief uitgenodigde muziekkapellen deel aan een grote optocht met hierop aansluitend optredens op het podium in de tent. Om 20.00 uur stroomde het publiek uit de regio weer toe voor het 2e vervolg van het festivalgebeuren. Een erg mooi festival, waarbij vermeld mag worden, dat het slapen met zijn allen in een school veel gezelligheid kent en altijd een belevenis op zich is. Een festival, waar weer menig contact met groepen onderling gemaakt werd. Moe maar voldaan, keerde men op maandag weer naar huis terug.