1987 Districtsfestival en Internat. Folklore Fes-tival
In 1987 werd het 50-jarig bestaan van de Achterhookse Folkloredansers op grootse wijze gevierd. Op woensdag werd de braderie georganiseerd. Op deze braderie traden al een aantal buitenlandse groepen van het festival op. Aansluitend aan de braderie werd op donderdagavond het districtsfestival gehouden, direct gevolgd door het internationale folklorefestival. Er was al geruime tijd voor het festival in 1985 een festivalcommissie gevormd, die al het werk dat zo’n gebeuren met zich mee bracht in een draaiboek vastlegde en alle voorbereidende taken op zich nam. Dat de koningin naar Ruurlo zou komen was niet haalbaar. Vandaar dat werd besloten toch een bekende Nederlander naar Ruurlo te gaan halen. Herman Emmink presenteerde het festival. Er werd als reclamestunt in 1986 een tas met de afbeeldingen van de doolhof, het kasteel, zwembad en “Ruurlo hartje Achterhoek” in de verkoop gebracht.
Het eerste exemplaar werd op het gemeentehuis door voorzitter Johan Wentink en dansleidster Hanni Wentink overhandigd aan burgemeester Ordelman van Ruurlo. Tevens werd er een grote verlotingsactie op touw gezet. Door alle leden werden deze huis aan huis verkocht. In 1986 liep de hele groep inclusief hun kroost, verkleed als dansers uit heel de wereld mee in de septemberoptocht. Aan het districtfestival namen donderdagavond zes groepen deel, onder meer de Spierdijker Dansers uit West Friesland.. Zij waren dit weekeinde te gast bij de jubilerende groep. Dit gezellige en geslaagde feest vormde het begin van het festivalgebeuren dat hierna nog zou volgen. In de week voor het festivalgebeuren moest er door de leden erg veel werk worden verzet. De optochtcommissie moest zien hoe ze een oude brandweerauto, een stoomwals en de “Boggelrieders” met hun oude fietsen naar Ruurlo moesten vervoeren.
Voor alle driehonderd gasten moesten bij het leger bedden en beddengoed worden opgehaald, de slaapplaatsen in orde worden gemaakt, ondermeer in de sporthal, de Kapel aan de Barchemseweg, ”De Schöppe” (de oude kleuterschool op het Rikkelder), de Kerst Zwartschool en de kantine van de voetbalvereniging. Op het voetbalveld kwam een grote circustent te staan. Ieder had zijn of haar taak en toch moest er op het laatst nog veel geïmproviseerd worden. Zo eiste de van radio en tv. bekende groep “Finkwarder Speeldeel” vier gescheiden slaapruimtes met bedden. Dus kwamen ze niet, zoals eerder gepland in de voetbalkantine, maar in de Kerst Zwartschool die in allerijl als slaaplocatie was toegevoegd. De Joegoslaven op tournee door Frankrijk en België deden bericht dat hun optredens daar eerder waren afgelopen en ze niet op dinsdag, maar al op zaterdag zouden arriveren. Men kon gelukkig optredens voor hen regelen in Borculo. Deze groep van 46 personen kon tot het festival slapen en eten bij “Kerkemeijer”. Ook de Polen belden dat ze eerder zouden komen dan was gepland, n.l. op woensdag net tijdens de braderie, dus maar afwachten hoe dat zou lopen. Toen was het zover: De jaarlijkse braderie van woensdag 22 juli met al zijn bijbehorende drukte. Op het podium werd die dag door de al aanwezige groepen uit Joegoslavië, Noorwegen en Engeland opgetreden.
Na deze drukke dag ging het ontvangstcomité alvast naar de sporthal, als nachtwacht en voor ontvangst van de Poolse groep. Deze kwam 03.30 uur aan. Sommigen zochten gelijk hun slaapplek op, maar er waren ook leden die aan de wodka gingen en het bed helemaal niet gezien hebben. De Duitse-, Deense-, Finse- en Spaanse groepen arriveerden keurig op tijd, zodat de officiële ontvangst op het gemeentehuis zoals gepland kon doorgaan. Alle groepen werden door burgemeester Ordelman welkom geheten. Er werden geschenken uitgewisseld, waarna allen in de kasteeltuin een staaltje van hun kunnen hebben laten zien. Dat was met zo’n achtergrond en alle prachtige kostuums een schitterend gezicht. Donderdagavond was de openingsavond van het festival. De jubilerende groep zelf dit spektakel met een dans en een openingslied. Na de officiële opening door de voorzitter van de commissie en de burgemeester kon het spektakel beginnen. Er was veel publiek dat erg heeft genoten van zang en dans. Het geheel werd op sublieme wijze aan elkaar gepraat door Herman Emmink.
Op vrijdagochtend waren de groepen vrij en werd er om 14.00 uur begonnen met een ouderwetse boerenbruiloft. Het bruidspaar werd opgehaald bij boerderij “Binneman”. Vanaf deze prachtige boerderij trok de stoet met boerenwagens en kleedwagen en alle groepen naar het gemeentehuis voor het huwelijk. Dit vond plaats in de kasteeltuin en trok veel bekijks.
Voor zaterdag stond de nostalgische en folkloristische optocht op het programma. Er was meer publiek op de been dan met de septemberfeesten. Een mooi afwisselend geheel van muziek, dansgroepen, oude tractoren, stoomwals, brandweerwagen en oude fietsen trok door het dorp. Men kreeg onderweg veel applaus. Het was schitterend weer, dus dat kon niet mooier.
Op de gala-avond, zaterdag, zat de tent helemaal vol. Alle groepen probeerden zich keurig aan de tijd te houden, wat voor sommige groepen vanwege hun enthousiasme van de avonden ervoor niet meeviel. Het werd een mooi afwisselend geheel met als uitschieters de Spaanse, Poolse en Joegoslavische groep. De bezoekers gaven de groepen een staande ovatie en vroegen steeds maar weer om een toegift. Ook Herman Emmink maakte van het geheel een prachtige show, waarbij hij zijn alom bekende song “Tulpen uit Amsterdam” ten gehore bracht. Dit werd door alle aanwezigen, inclusief buitenlandse groepen meegezongen.
Na afloop kon men samen nafeesten op de klanken van het “Grolsch Combo”. Dit ging door tot in de kleine uurtjes. Toen de dansmuziek al lang naar huis was, zorgden de Spanjaarden verder voor muzikale ondersteuning.
Op zondagmorgen gingen alle groepen, in kostuum, naar de kerk voor een oecumenische dienst. Na de kerk gingen allen naar de feesttent, waar het internationale frühschoppen van start ging. Op de muzikale klanken van “De Edelweiskapelle” kwamen veel liefhebbers van deze muziek af. Tijdens het frühschoppen begon het laatste gedeelte van het geslaagde festival: Het afscheid nemen. De Finnen en de groep uit Joegoslaviё moesten meteen weg en hadden hun kostuum inmiddels ingeruild voor vrijetijdskleding. Ze zongen allebei een lied.
De andere groepen deden een dans als afscheidsgroet. Er werden cadeaus overhandigd en als finale kwamen de “Achterhooks Folkloredansers“ wat geëmotioneerd het podium op. Allen waren erg moe. Dat was een ieder ook aan te zien, maar ze waren zeer voldaan en wat heeft men genoten! Er werden door de commissie, dansleidster en de voorzitter veel dankwoorden gesproken voor de perfecte organisatie. Onder de klanken van “Lang zal ze leven”, dat door iedereen werd meegezongen, kwam aan dit festival een einde.