2007 Internat. Folklore Festival tgv het 70 jarig jubileum

In 2007 namen de Achterhookse Folkloredansers de jubileumtraditie weer op: een internationaal folklorefestival. Dit festival werd gehouden op Hemelvaartsdag 17 mei en de daaropvolgende zaterdag 19 mei.

De Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten, België.
De Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten, België.

De tijden waren echter veranderd en er werd besloten om te volstaan met drie buitenlandse gastgroepen, aangevuld met “buitenlandse” dansgroepen uit Nederland, Duitsland of België. Zo waren er Turkse dansers uit Utrecht, Oekraïnse dansers uit Hengelo, Italiaanse dansers uit België en Duitse dansgroepen die voor één dag naar Ruurlo kwamen om op te treden. Op deze wijze kreeg het geheel een volledig internationaal karakter met originele folkloristische dans en muziek. Een grote tent was niet haalbaar vanwege de kosten.

De Turkse folkloristische dansgroep El Ele.
De Turkse folkloristische dansgroep El Ele.

Men koos voor een openluchtfestival, met een groot parachutescherm als lichte bescherming tegen motregen en zon. De avond voor het festival werd de parachute met een doorsnee van meer dan 30 meter opgehesen. Het weer was echter dermate slecht, met flinke windstoten, dat de metalen steigerpalen waaraan de parachute bevestigd was, ombogen en afbraken alsof het lucifershoutjes waren. De organisatie besloot om de parachute maar achterwege te laten.  

Het festival begon met een Heilige Mis in de r.k-kerk in Ruurlo. De priester sprak alle groepen toe in hun eigen taal en ‘beloofde’ dat hij in de gebeden een goed woordje zou doen voor betere weersomstandigheden. Toen om 12.00 uur het festival begon brak de zon door en deze is het hele weekend niet meer weg geweest. Het festival werd gehouden op het nog braak liggende terrein achter de Bundeling.

Folkloregroep "Lany" uit Polen.
Folkloregroep “Lany” uit Polen.

Hier werd een groot podium gebouwd, een bar ingericht en het terrein werd omringd met kleine tentjes voor souvenirs en etenswaren. Op Hemelvaartsdag waren vele toeschouwers van heinde en verre naar Ruurlo gekomen, al dan niet dauwtrappend, om het festival bij te wonen.. De toegang was gratis en dat heeft mede bijgedragen aan de grote publieke belangstelling. Op het podium waren prachtige dansen te zien van Poolse, Spaanse, Duitse, Turkse en Oekraïnse folkloregroepen. De Belgische vendelzwaaiers gaven op het grasveld vóór het podium een prachtige demonstratie, waarbij de vlaggen vaak hoog de lucht in gingen.

De Drèjtöllekes uit Rekken
De Drèjtöllekes uit Rekken

Op zaterdagmiddag was er een folkloristische optocht. Naast oude koetsen waren oude werktuigen te zien in de optocht, zoals een dorsmachine, vorkjesschudder, oogstwagen, stortkar en meerdere nostalgische wagens. De deelnemende dansgroepen gaven tijdens de optocht een voorproefje van hun kunnen. Het publiek stond rijen dik in de straten van Ruurlo. Ook op het podiumterrein was het na de optocht erg druk. Deze middag was een andere Turkse dansgroep aanwezig, een andere Duitse groep, een Italiaanse groep en de gastengroepen uit Spanje, Polen en België. De dansmiddag werd besloten met een spektakelshow van de Belgische vendel zwaaiers.  Na bijna tien jaar kon Ruurlo en dan met name de Achterhookse Folkloredansers terugkijken op een geslaagd Internationaal folklorefestival.