Dansgroep Oostzaan
De Dansgroep Oostzaan, komt uit Oostzaan, een dorp in Noord-Holland dat ingeklemd ligt tussen Amsterdam en Zaanstad en bestaat sinds 1987.
Een groep enthousiaste mensen, onder leiding van Ineke v.d. Hilst, verzorgen demonstraties van Nederlandse dansen in verzorgingshuizen,
openluchtmusea in Enkhuizen en Arnhem, braderieën en op festivals, o.a. in Duitsland, Oostenrijk, Litouwen, Madeira, Bulgarije en Engeland.
Ook voor groepen toeristen in hotels/restaurants.
Op de Zaanse Schans is zij al bijna 15 jaar een vaste gast op de folkloredag, iedere 3e zaterdag van augustus.
De dansgroep laat graag de streekdrachten zien uit de regio Oostzaan en de kostuums rond het IJsselmeer (de vroegere Zuiderzee) en het eiland Terschelling.
De klederdrachten, die zij dragen zijn authentiek of zo goed mogelijk nagemaakt.
Verschillende klederdrachten worden nog steeds gedragen, zoals in Marken, Volendam, Spakenburg, Urk, Staphorst. Het kostuum van Terschelling werd tot 1970 nog gedragen.
De kostuums van Hindeloopen en de Zaanstreek zijn sinds eind 19e eeuw uit het straatbeeld verdwenen.
Er wordt dus steeds minder klederdracht gedragen. De jeugd wil het vaak niet meer en verschillende invloeden van buitenaf maken dat er steeds meer klederdrachten verdwijnen. Jammer, want er valt veel prachtig handwerk aan de kostuums te bewonderen.
Bij streekdrachten komt veel kijken. Er bestaat bijvoorbeeld verschil in daagse- en zondagse dracht, in hele en halve rouw en, hoewel het niet in alle streken geldt, men had vaak aan één kostuum niet genoeg.
Het dansrepertoire bestaat uit dansen uit Noord-Holland en uit de rest van Nederland.