Braderieprogramma 2023

Veel folklore en ouderwets gezellig

De zomervakantie is al volop aan de gang en dus zijn we druk bezig met de organisatie van de traditionele braderie en folkloredag tijdens de “Reurlse Zommerdagen“, op woensdag 9 augustus.
Het podiumprogramma is rond en er is weer een zeer gevarieerd aanbod aan kramen.

Dit jaar zijn er maar liefst zes folkloristische groepen (!) uitgenodigd die vanaf ’s middags tot aan het begin van de avond zijn te bewonderen.

Jongerengroep “De Boezeroenen” uit Hasselt (België)

Uit Hasselt, in het noorden van (Nederlandstalig) België, Vlaanderen komt de jongerengroep “De Boezeroenen“. Ze bestaat uit een twintigtal leden, met een leeftijd variërend van 13 tot 25 jaar.
De groep brengt een programma van traditionele Vlaamse folkloristische dans begeleid door live volksmuziek gespeeld in verschillende klederdracht en gebruik makend van traditioneel Vlaams gebruiksvoorwerpen zoals jukken, manden, stelten, enz.
Met hun optredens willen ze de Vlaamse volksdans en muziek ook buiten de landsgrenzen uitdragen.
“De Boezeroenen” hebben al gedanst op veel festivals door heel Europa, maar ook in o.a. Turkije en Israël.
Deze dagen maken ze een mini tournee door het oosten van Nederland.
We heten hen hartelijk welkom op de Reurlse braderie en hopen een stukje van hun cultuur te leren kennen.

Groepsfoto van een jubileum van Pieremachochel (Utrecht)

Een mooie afwisseling daarmee vormt “Pieremachochel“, een Nederlands volksdansgroep uit Utrecht. Ze houden de rijke Nederlandse volksdanstraditie levend door dansen aan het publiek te tonen. Maar meedansen is nog gezelliger.
Ze dansen altijd met muziek van een eigen orkest. De muzikanten bespelen o.a. de concertina, mandola, viool en accordeon.
De kostuums komen uit Zeeland. In Westkapelle dragen vrouwen het nog altijd.

De “Noabers” stralen veel vrolijkheid uit met dansen uit de jaren 40.

De Folkloristische dansgroep Hellendoorn is sinds 1955 actief en laat folklore en tradities herleven en beleven.
De dansgroep is oorspronkelijk gestart met “de Boeren”. Zij presenteren dansen uit de periode 1900 – 1930.
Inmiddels zijn er 2 groepen bijgekomen: “de Noabers” en “de Swing”.

Op de braderie zullen “de Noabers” voor jullie gaan optreden. Een groep die vrolijkheid uitstraalt en je terugbrengt in de jaren 40. Jullie zullen een diversiteit zien  aan dansen maar ook herkenbare muziek horen uit die jaren. Het leuke van deze groep is dat ze ook een klein optreden kunnen verzorgen in de Charleston stijl. Een stijl die zeker is terug te voeren naar de veertiger jaren.
Andere bekende dansen zijn bijvoorbeeld de Boston Two Step en Booms-a-Daisy die na de oorlog zijn overgewaaid uit Amerika.

Maar ook bekende Nederlandse dansen als Veleta en de Vleuter op de muziek van o.a Annie de Reuver en Bob Scholten worden niet vergeten.
De kleding ziet er wat vlotter uit. Het jurkje is getailleerd met wijd uitlopende rok. Daarbij wordt een bijpassend hoedje gedragen, de nylon kous en het schoentje met een hakje…

Iesselschotsers met een Rondje Nederland

Uit Steenderen mogen we de groep “De Iesselschotsers” verwelkomen. Ze ontleent haar naam aan de rivier de IJssel waaraan de voormalige gemeente Steenderen ligt.
De groep is bekend door het vertolken van traditionele Achterhoekse folklore.

Dit keer laten ze het publiek verrassen met folkloristische dansen uit andere streken van Nederland.
De vereniging probeert daarmee de belangstelling in de folklore levend te houden en meer kleur en verscheidenheid aan te brengen in het programma.

Op de ‘Reurlse braderie’ zullen onze ‘noabers’ een stukje folklore uit diverse windstreken laten zien.

De Knapzakkers” zijn een muzikaal trio vol met muziek, verhalen en vermaak!
Deze gepassioneerde trekharmonicaspelers nemen u mee op trektocht door tijd, landen en seizoenen. Dein en zing mee op bekende deuntjes van heden en verleden. Geen ‘reebruine ogen’ of ‘varia’, maar een gevarieerd en vergeten repertoire van toen en nu. 

Ze geven een afwisselende voorstelling,  waarin de basis gevormd wordt door harmonicamuziek en zang gecombineerd met sterke verhalen en anekdotes over de bijzondere reizen die ze hebben ondernomen. Je zult je verwonderen over de prachtige gedichten, genieten van de muziek, mee deinen op bekende deuntjes en schaterlachen om onze stommiteiten. 
Grote delen uit onze voorstellingen worden in het dialect uitgevoerd.

De muzikanten hebben elkaar leren kennen in de folklore wereld. Hier spelen ze nummers als de Veleta, de Spaanse Wals en een variëteit aan nummers vanaf eind 1800 tot nu. Tijdens een reis naar Tsjechië is tijdens het borrelen in de late uurtjes, spontaan een muzikaal trio ontstaan die later uitgroeide tot “de Knapzakkers”!
Sinds 2023 is het trio uitgebreid met een drummer en daarmee een kwartet geworden… 😉

Wi’j eren ’t Olde (letterlijk vertaald: Wij eren het Oude), lachen naar het vogeltje…

In 1955 werd in Velswijk de dansgroep “Wi’j eren ’t Olde” opgericht.
Het mooie Achterhoekse landschap, dialect en folklore horen bij de vertrouwde leefomgeving van de dansers en muzikanten van deze groep. Ze zijn de moeite waard om levend te houden.
De Folkloristische Dansgroep Wi’j Eren ’t Olde draagt haar steentje daar aan bij met mooie dansen, kleding, zang, muziek en verhalen. En zeker zo belangrijk: het zijn ook gewoon een stel gezellige en vrolijke mensen!
Daarnaast maakt de combinatie van inspanning en muziek het dansen tot een prettige manier om aan je conditie te werken. Je gebruikt alle spieren en merkt snel het resultaat aan je uithoudingsvermogen. Door het samen te doen, stimuleert het om het vol te blijven houden.

Ze verzorgen een vrolijk en afwisselend programma, waarin mooie folkloristische dansen op levende muziek laten zien en horen. Er is altijd een conferencier aanwezig die, in eigen dialect, met veel humor tekst en uitleg geeft over de groep en de dansen. Ook wordt de kleding van de dames en heren van top tot teen uitgelegd en getoond. Dit compleet met smakelijke verhalen over de klep (presenteerblad) in de broek van de heren en de lange onderbroek van de dames…

De dansen worden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van “H&A”.
Dit duo, met Ruurlose roots, verzorgd een afwisselend programma van country, schlagers en andere muziek.
Zie H&A.

logo AFD

De Achterhookse Folkloredansers zelf zullen na de opening ook nog een (kort) optreden verzorgen. En daarna is er voor verschillende leden weer ‘werk aan de winkel’…

Ook dit jaar zullen de artiesten zowel optredens op het hoofdpodium, als in de muziekkoepel verzorgen. In het plantsoen wordt een gezellig terras gemaakt met de mogelijkheid om heerlijk te genieten.
Tussen de optredens door zal de muziek worden verzorgd door de bekende Ruurloër DJ Alex.

Braderie en oldtimers
De braderiemarkt is open van 14 uur tot 20 uur en heeft weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden.
Ook onder de standhouders zult u veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio tegen komen. En laten we de inmiddels ook traditionele oldtimershow niet vergeten die dit jaar weer in de straten rond het plantsoen zal worden gehouden. Er zijn weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.

Nieuwsgierig geworden?
Dan bent u weer van harte welkom op woensdag 9 augustus op de Reurlse braderie waar het weer ouderwets gezellig wordt.
Voor het laatste nieuws, zie: http://www.reurlsezommerdagen.nl of op Facebook.

Wilt u volgend jaar ook graag een stand hebben op deze druk bezochte en gezellige braderie?
Neem dan contact op via ons e-mailadres: braderie@achterhooksefolkloredansers.nl.