Braderiegasten uit Madeira

De kleurrijke folkloregroep Boa Nova komt uit Funchal, hoofdstad van het Portugese bloemeneiland Madeira.
Nadat we vorig jaar als Achterhookse Folkloredansers een bezoek hebben gebracht aan dit prachtige eiland, is de groep dit jaar ruim een week te gast in Ruurlo (zie Klompendansen op Madeira).

De folkloregroep is onderdeel van een vereniging die kennis over de folklore, cultuur en gebruiken van Madeira levend wil houden. Ze is ook eigenaar van een collectie van kleding en voorwerpen die in een museum worden tentoongesteld. Eveneens organiseren ze jaarlijks aan het eind van de zomer het festival: “European Week of Folklore”.

Affiche Folkloreweek Madeira (2017)

De naam van de groep is afgeleid van de kapel en parochie die gelegen is in de oude wijk Quinta da Boa Nova, de geboorteplaats van de belangrijkste medeoprichter van de instelling: Luís da Paixão Fernandes.
Letterlijk vertaald: “Goede Nieuws”.
Deze familie heeft zich al generaties lang ingezet voor de karakteristieke culturele elementen van het eiland. De huidige voorzitter is hiervan een nazaat.

Vanaf de oprichting werden diverse optredens verzorgd voor de toeristen en gasten op het eiland in hotels en op cruiseschepen. Daarmee hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de toeristische promotie van het eiland. Ook heeft de groep gedurende haar bestaan deelgenomen aan tientallen festivals in vele Europese landen, waaronder Nederland en België.
In 2016, bij haar 50-jarig bestaan, werd de groep geprezen vanwege haar grote bijdrage aan het uitdragen van de folklore en cultuur voor het eiland.

Het is een lust voor het oog om de groep te zien dansen en muziek te maken. De kleding van dansers en muzikanten is bijzonder gevarieerd en vooral erg kleurrijk.
De muziekinstrumenten die in de folklore van Madeira gebruikt worden, verdienen extra aandacht, omdat ze zo verschillend en authentiek zijn.

Het is opmerkelijk hoe de folklore leeft op Madeira. De groep heeft nog steeds aanwas van kinderen en jongeren van Madeira die – tezamen met ouderen – enthousiast dansen en muziek maken.

Danilo Fernandes