Braderiegasten uit Paraguay

Op onze braderie en folkloredag mochten we dit jaar de groep “Alma Guarani” uit het verre Paraguay begroeten.
Deze folkloregroep komt uit Asunction, de hoofdstad van Paraguay. De groep heeft als doel om de nationale dansen, muziek en gewoontes te bewaren en de rijke culturele tradities van Paraguay verder te verspreiden.

“Alma Guarani” betekent letterlijk ziel van de Guarani. Guarani is een Zuid-Amerikaans volk dat leeft in de grensstreek tussen Paraguay, Bolivia, Argentinië en Brazilië. Ze delen een gemeenschappelijke religie en taal.

In hun zwoele dansen toont Alma Guaraní ons het liefdesspel tussen charmante dames en galante heren. De dansers worden begeleid door gitaar, harp, accordeon en bandoneon (een harmonica-achtig instrument, vaak gebruikt bij tango).
De groep bestaat uit 17 dansers en muzikanten tussen 16 en 30 jaar oud, zowel professionals als amateurs. Sinds de oprichting van de groep in 1994 waren ze al te bewonderen in Amerika, Azië en Europa. Ze namen deel aan festivals in Argentinië, Brazilië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Nederland, Turkije en Zwitserland. We zijn blij dat ze op hun Europese tournee ook weer eens naar Nederland wilden komen en een aantal dagen te gast wilden zijn in Ruurlo!
’s Morgens is er opgetreden voor onze ouderen in zorgcentrum De Bundeling.
Zowel ’s middags als aan het begin van de avond waren ze meerdere keren te bewonderen op het hoofd-podium en in de muziekkoepel.

Nieuwsgierig geworden? Zie onderstaand filmpjes met kleurrijke optredens van de groep Alma Guarani tijdens een Europees toernee. Warm aanbevolen!

Prachtige voorbeelden van folklore uit ParaguayFolkloredag op het college voor traditionele dansen in Paraguay