Cultuur van Wit-Rusland

de vlag van Wit-Rusland

Wit-Rusland is een republiek maar in de praktijk eigenlijk meer een dictatoriale staat.
Het land is onafhankelijk en kent met de hoofdstad Minsk een snel groeiende, moderne en westerse stad. Wit-Rusland heeft ruim 9 miljoen inwoners verdeeld over ruim 207.000 vierkante km.

Het geloof in Wit-Rusland bestaat voor 80% uit Oost-Orthodox. De overige 20% bestaat uit Protestants, Rooms-katholiek, Joods en moslims. De Russisch-orthodoxe kerk krijgt nog steeds veel kritiek te verwerken. Ze zou invloed hebben op politieke beslissingen en op het openbare leven. Officieel kent Wit-Rusland een vrijheid van godsdienst. Dat heeft lobbyisten van de Russisch-orthodoxe kerk er niet wat weerhouden om enkele federale wetten door te voeren die de vrijheid inperken. Het aantal aanhangers van de Russisch-orthodoxe kerk stijgt nog steeds.

Wit-Rusland is een land van veel tegenstellingen. De stad Minsk is een ware metropool aan het worden. Er zijn slechts nog enkele historische monumenten te zien. Verder doet de stad Minsk westers aan. Lees hier meer over de stad Minsk.

In vergelijking met het platteland is het verschil schrikbarend. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De wegen zijn minder gangbaar en de mensen leven vooral zelfvoorzienend. Sommige huizen zijn nog van hout en enkele boeren op het platteland hebben nog geen eens stromend water. In de metropool Minsk kom je dit uiteraard niet meer tegen.

De cultuur op het platteland is zoals gezegd vooral zelfvoorzienend. Daarentegen is het wel zo dat de Wit-Russen erg gastvriendelijk zijn. Gratis overnachten op een boerderij wordt vaak al aangeboden zonder er naar te vragen. Wel kan het soms wat lastig zijn om jezelf verstaanbaar te maken. De talen die in Wit-Rusland gesproken worden zijn Russisch en Wit-Russisch. In de buurt van de Poolse grens spreekt een enkeling Pools.

bron: http://wit-rusland.nl/cultuur/

Orthodoxe kerk in Minsk

Meer informatie: https://www.openbelarus.nl/