De Schaop’ndansers (Exloo)

Exloo, een brinkdorp gelegen op het zuidelijk deel van de Drentse Hondsrug, is de thuisbasis van de volksdansgroep “De Schaop’ndansers“.
Als één van de weinige plaatsen in Nederland trekt hier dagelijks de herder met zijn kudde van 100 schapen door de straten van het dorp naar de heide, hierbij geholpen door zijn hond. Op ecologische wijze onderhouden de schapen zo het natuurreservaat het Molenveld.

De schapen worden jaarlijks op zaterdag voor Pinksteren, tijdens het Schaapscheerdersfeest geschoren. Dit feest was in 1973 aanleiding om de volksdansgroep op te richten.

zilveren oorijzer
een deel van de groep in werkkleding

De groep bestaat uit ongeveer 20 dansers / danseressen en laat de dansen zien in twee verschillende kostuums:
Het authentieke zondagse kostuum uit Exloo en omgeving, zoals dat in het begin van de 20e eeuw werd gedragen. De mannen dragen een stemmig zwart kostuum, de vrouwen kleding met heidekleuren en een origineel zilveren oorijzer met gouden stiften; daarover een prachtige kanten muts met 7 gesteven pijpen.
Daarnaast dragen zij werkkleding en klompen.

De groep danst traditionele Nederlandse dansen en wordt hierbij begeleid door een aantal muzikanten met accordeon, wasbord, stampstok en klarinet.

De evenementen waar de groep jaarlijks optreedt, zijn het Schaapscheerdersfeest en het folkloristisch feest “Op de kloeten” in Exloo. Daarnaast treden ze regelmatig op bij andere evenementen in diverse delen van het land. Ook zijn ze jaren te gast geweest op het SIVO-festival in Odoorn en op vele Europeades – het grootste Europese folklorefestival met soms wel meer dan 5000 deelnemende folkloristen.