1985: Polen, Czernin

Op het festival in Citta di Erba van 1983 haddenden de Ruurlose dansers contact gemaakt met een prachtige groep uit Czernin in Noord-Polen.

Men had deze groep uitgenodigd voor een optreden op de Ruurlose braderie. In die tijd viel het voor de Poolse bevolking, die nog onder het regime van het communisme leefden, lang niet mee om een visum te krijgen voor een bezoek aan het buitenland.

De delegatie uit Ruurlo in het centrum van Czernin wachtend op het optreden.
De delegatie uit Ruurlo in het centrum van Czernin wachtend op het optreden.

Vandaar dat er allereerst een faxbericht kwam of een delegatie van de “Achterhookse Folkloredansers”  genegen  was  om  een bezoek te brengen aan Polen, dit ter ere van het tienjarig bestaan van de dansgroep “Powiślanie”.

1985 Faxbericht uit Polen met de uitnodiging.
1985 Faxbericht uit Polen met de uitnodiging.

Op deze wijze zou het voor de Poolse groep eenvoudiger zijn om visa voor hun optreden in Nederland te verkrijgen.

Met twee auto’s vertrokken vier paren van de Ruurlose dansgroep op 4 juni 1985 richting Helmsted  alwaar werd overnacht.

De volgende dag, na erg lang oponthoud bij de grens, kwam men wat later dan gepland aan in Czernin, maar de ontvangst was er niet minder om.

Na het diner volgde een officiele ontvangst door het bestuur en de directie van een groot staatsbedrijf. Dit bedrijf “Kombinat Rolny Powiśle” werd de volgende dag bezichtigd.

Het bestond uit 26 boerderijen, een fruitkwekerij, een veevoederfabriek, de flatgebouwen waarin de arbeiders woonden alsmede het hotel waar de vier dansparen werden ondergebracht.

Die middag werd er, zeer ongebruikelijk voor de Ruurlose dansers, opgetreden op de muziek van een cassettebandje op een podium in het centrum van het dorp.

Er waren veel dorpsbewoners op de been.

’s Avonds was er ter gelegenheid van het tienjarig jubileum een gezellige avond in het oefenlokaal.

Op zaterdagochtend werden de gasten uit Ruurlo officieel ontvangen op het gemeentehuis van Sztumm.  Aansluitend waren ze in de trouwzaal aldaar uitgenodigd bij de huwelijksvoltrekking van een stel leden van de Poolse groep. Het paar was gekleed in een origineel Pools bruidskostuum.

Het Poolse bruidspaar in origineel Pools kostuum.
Het Poolse bruidspaar in origineel Pools kostuum.

’s Middags heeft de delegatie een bezoek aan het bekende kruisridderoord Malbork gebracht.

Die nacht hebben de acht dansers niet zo best geslapen, aangezien de bruiloft van het pasgetrouwde stel in hun hotel plaatsvond en omdat deze feesten meestal tot de andere dag doorgaan zat men de andere ochtend ietwat geeuwend aan het ontbijt.

Op zondag werd Gdańsk, een prachtige oude handelsstad, bezocht. Op maandagmorgen, met de belofte dat de groep toestemming van de staat zou krijgen voor een bezoek aan Ruurlo, werd de terugreis aanvaard.

Na in Helmstedt overnacht te hebben, volgde dinsdag het laatste deel van de reis. Aan het eind van de middag was men weer in het vertrouwde Ruurlo.