Nostalgie op het ‘8erhoeks Food Festival’

Enkele sportieve jongemannen in korte broek keken op deze warmste eerst november zaterdag ooit, hun ogen uit. Een geslacht varken open en bloot hangend aan een houten ladder.
Vetpriezen op 8erhoeks Food Festival
“In wat voor wereld zijn we nu dan terecht gekomen?”, was hun prangende vraag.
“In een nostalgische”, zo antwoordde een van de leden van de Ruurlose Achterhookse Folkloredansers.

logo Heikamp
Een impressie van Jan Hendriksen voor weekblad Achterhoek Nieuws.

Pannenkoekboerderij De Heikamp vormde zaterdag 7 november het decor voor het eerste “8erhoeks Food Festival”. En voor de altijd actieve Ruurlose folkloredansers was een nadrukkelijke rol weggelegd voor het nostalgische deel van dit eigentijdse festival. Het speciaal vetgemeste varken was naar goed gebruik door ‘huusslachter’ Wiljo Kuenen in de slachtmaand november aan de ladder gehangen.
Tijdens het zogenaamde ‘vetpriezen’ (het beoordelen van het vet van het varken) moest er natuurlijk naar goede traditie van het ritueel zoals dat ‘vrogger’ op de boer ook gebeurde, een borrel worden gedronken. ‘Herenboer’ Appie Boesveld van de folkloredansers proostte samen met Kuenen dan ook op het varken.
IMG_6458
Heel educatief en overzichtelijk had Kuenen in de oude paardenstal van De Heikamp ook een varken neergehangen waarbij hij alle vleesonderdelen liet zien en waar deze zijn terug te vinden.
Intussen waren Truus van den Berg en Marian Storteler druk in de weer achter hun fornuizen. Van den Berg zorgde er voor dat iedereen van de lekkere balkenbrij en de verse wordt kon genieten. Storteler zorgde voor een goed geboden erwtensoep.
Iets verderop sneed Diny Geerligs de ene na de andere witte kool. Janny Lievestro (59) uit Ruurlo kon zich dit traditionele ‘werkje’ nog goed herinneren. “De geur die komt me nog zo bekend voor.” Geerligs voegde voordat de gesneden kool in de Keulse pot ging nog karnemelk, peperkorrels en zout toe aan het geheel.20151107_142556

“Het ‘8erhoeks Food Festival’ moet een afwisseling van eigentijds hip en authentieke folklore worden met als belangrijkste kenmerk de ouderwetse gezelligheid”, zo verklaarde Herman van den Berg namens de Achterhookse Folkloredansers voorafgaand aan het festival. En dat werd het ook. “Naast onze dansen willen we ook andere aspecten van de folklore als folkloristische dansgroep nadrukkelijk uitdragen. Vorig jaar lukte dat perfect tijdens een oogstdag en vandaag tijdens dit festival”, aldus een opgetogen Van den Berg.

Enkele sfeerbeelden

IMG_651420151107_142510IMG_649820151107_142701IMG_6456
IMG_6505IMG_6500IMG_6486
PEERtoftheater op 8erhoeks Food Festival (1)
8erhoeks Food Festival: hippe smaken...