Even voorstellen

0260 Logo

In een tijd waarin de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is het voor het historisch besef waardevol om oude tradities in ere te houden. Onze folkloregroep, de Achterhookse Folkloredansers, doet dat al meer dan vijfenzeventig jaar!

De leden van de vereniging, die werd opgericht in 1937, wonen allen in en rond Ruurlo, een dorp midden in de Gelderse Achterhoek.

De leden komen elke twee weken bijeen om met elkaar het plezier te ervaren van de ouderwetse dansavonden op ‘de delle’, onder muzikale begeleiding van de vrolijke klanken van de accordeon. De Achterhookse Folkloredansers hebben zich ten doel gesteld de folkloristische gebruiken in stand te houden en dit waardevolle culturele erfgoed uit te dragen. De groep treedt daarom geregeld op in binnen- en buitenland met dansen uit de eigen regio. De groepsleden gaan gekleed in traditionele streekdracht uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De vrolijke dansen worden afgewisseld met boeiende verhalen, vermakelijke anekdotes en mooie gedichten over de leefwijze, zoals die voor de oorlogsjaren gebruikelijk was op het platteland: hard werken voor de kost op de boerderij maar ook de onderlinge saamhorigheid en vanzelfsprekende wederzijdse hulp, het zogeheten naoberschap. De traditionele feesten, de gebruiken, de verschillen in rangen en standen en de strikte regels voor ongehuwde mansleu en vrouwleu uit die tijd worden getoond in de dansen en voordrachten.

De Achterhookse Folkloredansers zijn regelmatig te gast op feestelijke bijeenkomsten van verenigingen, braderieën, jaarmarkten en volksfeesten maar ook in bijvoorbeeld verzorgings- of ziekenhuizen. Wij verzorgen met alle plezier ook een optreden op uw folklorefestival, op uw braderie of in uw verzorgingshuis.

 

1996 Groepsfoto voor het kasteel
1996 Groepsfoto voor het kasteel