1997 Internationaal Folklore Festival

Het 60-jarig jubileum van de Achterhookse Folkloredansers werd op traditionele wijze gevierd met een Internationaal folklorefestival. Dit keer werd gekozen voor een festival in het weekend van 4, 5 en 6 juli.  Dit festival werd kleiner van opzet dan de twee vorige. Het viel organisatorisch en financieel niet meer rond te krijgen om de eerdere festivals te evenaren. Toch wist de commissie het voor elkaar te krijgen om vijf buitenlandse en drie Nederlandse groepen te ontvangen.  Het festival vond plaats in de door de leden prachtig versierde sporthal, waar een groot podium stond opgesteld.

Presentatie van de groepen bij het kasteel. Op de foto de Spaanse dansgroep.
Presentatie van de groepen bij het kasteel.
Op de foto de Spaanse dansgroep.

Vrijdag begon het festivalgebeuren en werden delegaties van groepen op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester J. de Groot. Buiten werd er opgetreden in de kasteeltuin en ook dit jaar leverde dat weer een schitterend schouwspel op. ‘s Avonds begon het avondprogramma in een matig gevulde sporthal. Er waren helaas dat weekend meerdere activiteiten in de regio. Vermoedelijk was dit mede oorzaak voor het lagere bezoekersaantal. Aan het programma had men deze tegenvallende belangstelling in ieder geval niet te danken, alles verliep perfect.  Op het podium werd een mooie afwisselende dans- en muziekshow opgevoerd. Na afloop werd het nog erg gezellig met de “Sleppers”.

Op zaterdag begon op het Kerkplein de manifestatie “Achterhoeks Boerenleven rond 1900”. Er stonden oude landbouwwerktuigen opgesteld en er werden demonstraties gegeven in mutsen maken, dorsen met vlegels, manden en bezems maken, leer bewerken, zeis hanen, spinnen en weven en rogge binden. Hiervoor had men buurtschappen uit het dorp bereid gevonden om dit uit te beelden.

De ‘vrouwleu’ van de dansgroep waren ook van de partij. Zij lieten zien hoe men vroeger de melkbussen schoon schuurde en hoe de was werd gedaan. Ook de hoefsmid ontbrak niet in het geheel; kortom er was van alles te bekijken. De harmonicaspelers zorgden hierbij voor ‘arbeidsvitaminen’. Tijdens deze middag werd de aanzet gegeven om de oude dorpspomp op het Kerkplein weer in ere te herstellen. Er werd hiervoor op de ouderwetse manier een puls geslagen (elf meter diep) om het grondwater naar boven te halen. Helaas moest dit gebeuren vroegtijdig worden beëindigd omdat het water al van boven met bakken naar beneden kwam.

De Zwitserse groep
De Zwitserse groep

Zaterdagavond was er meer publiek in de hal aanwezig, maar lang niet alle plaatsen waren bezet. In verhouding met de vorige festivals viel dit tegen. Maar de optredens waren er niet minder om, prachtige dansen en kostuums. Het leverde de groepen een daverend applaus op. Na de voorstelling begon het ‘Bal des Nations’ wat tot in de kleine uurtjes doorging. Op zondag was er, evenals met de vorige festivals, een oecumenische kerkdienst in de dorpskerk. Hierop aansluitend een frühschoppen in de sporthal met medewerking van het toporkest ‘Amatinka’ uit Hedel. Hun Tsjechische blaasmuziek zorgde voor veel sfeer en gezelligheid. Tijdens het frühschoppen gaven de aanwezige groepen nog een keer akte de présence, waarna er afscheid werd genomen. De Italianen deden dit op hun eigen wijze. Ze hadden de Ruurlose dansers te kennen gegeven dat het in hun groep traditie was om de laatste dag voor de organisatie, dit keer ook voor hun gastgezinnen, voor eten te gaan zorgen. Alle attributen om een heerlijke grote pan spaghetti te maken hadden ze hiervoor meegenomen.

De Italiaanse dames maken een heerlijke spaghetti schotel
De Italiaanse dames maken een heerlijke spaghetti schotel

Allen hebben op zondagmiddag genoten van een echt Italiaans menu en van de lekkere wijn uit hun streek. Het werd een gezellige maaltijd en een mooie afsluiting van dit Internationaal Folkloristisch Festival.