2001: Schotland, Edinburgh

De Ruurlose dansers reisden in juni 2001 naar Edinburgh in Schotland. De uitnodiging kwam van de “Dunedin Dancers” een groep die men had leren kennen in Cava dei Tireni in Italiё.

Groepsfoto voor het historische "Stirling Castle"
Groepsfoto voor het historische “Stirling Castle”

Men kwam hier voor deelname aan het zestiende “International Folk Dance Festival Of Edinburgh”. Alle Ruurloёrs werden ondergebracht bij leden van de dansgroep. De andere deelnemende groepen kwamen uit Belgiё, Finland, Oostenrijk en Schotland zelf. Het was de eerste reis in hun vierenzestig jarig bestaan naar Schotland.

De ontvangst, samenkomsten, maaltijden, workshops en het “ceilich” (een buffet waarbij gedanst werd tot in de kleine uurtjes) vonden allemaal plaats in het George Watson’s College.

Na een goede nachtrust werd men de volgende ochtend in gemixte groepen verdeeld voor een puzzeltocht in centrum, vlak bij Edinburg Castle. Een mooie manier om de stad te leren kennen.

Dezelfde middag ging men per bus naar het bekende “Stirling Castle”. In de mooie tuin van dit historische kasteel werd opgetreden en de aanwezige toeristen waren vol lof over het dansen op de klompen en gaven een daverend applaus.

Op maandagochtend werd er een workshop gegeven in het College. Hier gaf iedere morgen of middag één van de groepen les in folkloredansen uit eigen repertoire. De eerste workshop werd gegeven door de Schotten zelf. Na flink oefenen dansten de Achterhookse Folkloredansers vlot mee op de Schotse muziek.

Na de lunch werd er bij kasteel  “Lauriston Castle” opgetreden. Na een rondleiding werd hier gedanst in het mooie kasteelpark.

‘s Avonds was er in het College een optreden voor alle vrijwilligers en donateurs. Op dinsdag bracht de bus de groepen naar Peebles een plaats aan de rivier Tweed. “Performance on the green”, stond hier vermeld, optreden in een schitterend park aan de rivier.  Na een optocht door de stad werd er ’s avonds opgetreden in een hal, waar op de houten vloer het geluid van de klompen beter tot zijn recht kwam dan ’s middags in het gras.

Schotland Louriston Castle
Schotland Louriston Castle

Woensdag was een vrije dag en is er, samen met de Belgen, een bus gehuurd. De tocht ging, hoe kan het ook anders, naar de Glenkinchie Distellery. Na een rondleiding proef-den alle leden van de folkloregroep eens flink van de befaamde Scotch whisky.

Hierna ging de rit naar Tallon Castle, van waaruit men een mooi vergezicht had over de zee.

Donderdag begon weer met een workshop en werd er les gegeven in de Finse dansen en het vendelzwaaien door de Belgen.

´s Avonds was er met alle groepen een ‘Grand Concert’ in het “Church Hill Theater” in de stad. De Achterhookse Folkloredansers oogsten hier groot succes met de dansen ‘Smiet oe wief weg’ en de ‘Muzurka’. Met deze laatste dans openden de folkloredansers hun optreden om het publiek dat een beetje ingedut was na de Finse dansen eens flink wakker te schudden met hun
klompengestamp op de houten vloer in het theater. Het spontane optreden van de Ruurlose dansers kreeg ruime aandacht in de Schotse kranten. Op vrijdag werd er opgetreden en optocht gelopen in de zuidelijker gelegen mijnwerkersstad Dalkeith. De dansgroep werd hier op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester en wethouders, waarna er een heerlijk lunchbuffet voor hun klaar stond. Aangekomen in het College waren dit keer de Ruurloёrs aan de beurt om les te gaan geven in “De Driekusman” en “De Hoksebarge”.

Optreden in de kasteeltuin van "Stirling Castle"
Optreden in de kasteeltuin van “Stirling Castle”

Deze avond stond in het teken van Schotse tradities met “Burns Supper “met het Schotse gerecht “Haggis” (ligt wat zwaar op de maag).  Dit alles moest men wegspoelen met whisky. De Haggis was het proberen waard, maar de folkloredansers houden het, achteraf gezien,  toch maar liever bij Achterhookse kost.

Hierna werd weer gedanst, iets waar Schotten nooit genoeg van schijnen te krijgen. Zaterdag, de laatste dag ging de rit door een prachtig gebied naar Falkland, te vergelijken met het stadje Bronkhorst hier. Na onderweg een picknick te hebben gebruikt in de Lemon Hills, werd opgetreden in de schitterende tuin van Falkland Palace. De dag werd besloten met een laatste party in het College, een prachtige finale waarbij alle groepen afscheid van elkaar namen.

De reis naar Schotland was zeer bijzonder, vanwege de prachtige kastelen waartegen opgetreden werd en de Schotse tradities die men meemaakte. Verder werd hier contact gelegd met de Belgische groep, wat weer leidde tot uitwisselingen in de jaren daarna.

 

Programma Schotland 2001
Programma Schotland 2001