2006: Roemenië, Simleu

Op dinsdag 22 augustus vertrekt een grote groep folkloredansers vanuit Ruurlo naar Roemenië. Dit keer niet per trein, maar per vliegtuig vanaf Keulen naar Boedapest en per bus door naar Simleu in Transsylvanië in het noord-westen van Roemenië. De burgemeester van Simleu haalt ons op vanuit Boedapest en dat scheelt uren wachten aan de grens. De Achterhookse Folkloredansers worden ondergebracht in een soort pastorie en in een hotel-in-aanbouw.

Optreden in de prachtige raadszaal van Zalau
Optreden in de prachtige raadszaal van Zalau
Uitleg van de dansen tijdens het optreden in de schouwburg van Simleu.
Uitleg van de dansen tijdens het optreden in de schouwburg van Simleu.

De andere morgen worden de Ruurloërs officieel ontvangen op het gemeentehuis, waarna het gezelschap met een wel erg oude bus naar de stad Zalau reist. In de schitterende raadszaal van het stadhuis van Zalau volgt een eerste optreden. De stad wordt daarna bezichtigd, waarbij een bezoek wordt gebracht aan het oudheidkundig museum.

’s Avonds is er een heerlijke barbecue, samen met de Folkloregroep van Simleu in de heuvels rondom deze stad.

Donderdag en vrijdag maken de Achterhookse Folkoredansers excursies naar Cluj en naar Beius. Onderweg zien de dansers taferelen die men in eigen land niet meer kent, zoals ossenwagens, loslopende koeien in een vrij drukke stad (Oradea) en boerenwagens getrokken door een paard met een koe daarachter gebonden. Hoewel de armoede duidelijk minder is dan tijdens het bezoek aan Roemenië in 1998 ervaren de dansers nog altijd dat men in een land is waar het bestaan erg zwaar is voor de meeste mensen.

Zaterdag 26 augustus wordt eerst een bezoek gebracht aan de champagnekelders van Simleu. Daarna reist het gezelschap naar Diosig, waar wordt deelgenomen aan een folklorefestival.. De Achterhookse Folkloredansers zijn hier de enige buitenlandse groep en krijgen veel applaus voor hun optreden. Laat in de avond keert men terug in Simleu, waar helaas alle café ’s gesloten zijn. De burgemeester biedt aan om bier en frisdrank te kopen bij de plaatselijke kiosk die nog wel open is en een feestje te bouwen in de raadzaal van het gemeentehuis. Dat lukt aardig. Op zondag is het feest in Simleu zelf en wordt er opgetreden in de plaatselijke “schouwburg”. Zondag keert men terug naar Boedapest om van daaruit terug te vliegen naar huis. De uitwisseling met de Roemeense dansgroep, die in 2005 te gast was in Ruurlo, heeft heel veel nieuwe indrukken achter gelaten en vriendschappen opgeleverd.