2011: Letland, Jumprava

Op dinsdag 14 juni 2011 vertrokken de Achterhookse Folkloredansers op uitnodiging van de Letse folkloregroep Saime naar Letland, naar het plaatsje Jumprava. Deze groep was het jaar daarvoor uitgenodigd om te komen dansen op de braderie in Ruurlo. Per bus ging het gezelschap al vroeg op pad naar Keulen, waar het vliegtuig naar Riga al klaar stond. Het onthaal door de Letse vrienden was zeer hartelijk, waarna het per bus nog een uurtje rijden was naar Jumprava.

Optreden in het openluchtmuseum in Riga
Optreden in het openluchtmuseum in Riga

Na een heerlijke maaltijd werden de folkloredansers ingedeeld bij hun gastgezinnen. Op woensdagmorgen is er een excursie door een staatsbos. ‘s Middags bezoeken de dansers eerst een historisch museum, waar enkele leden van de dansgroep als figurant optreden in een historisch verhaal. Hierna vertrekken de folkloredansers naar een verpleeghuis, waar wordt opgetreden voor de bewoners. Vervolgens wordt een geheel nagebouwd houten dorp in Lielvãrde bezocht.  Donderdag vertrekt men naar Koknese aan de belangrijkste rivier van Letland, de Draugava. Op de plaats waar de rivier Pērse in de Draugava stroomt ligt een ruïne van het kasteel van  bisschop Albert von Buxthoeveden, die met behulp van de

Zwaardbroeders ook de stad Riga stichtte.  Na deze bezichtiging vertrekt men naar een pleisterplaats aan de rivier de Draugava, waar de folkloredansers ingescheept worden en als ware Vikingen de Draugava oproeien. Later in de middag begint het te regenen, waardoor het geplande optreden op deze plek helaas geen doorgang kon vinden.Op
vrijdag 17 juni staat eerst een optreden gepland in het openluchtmuseum van Riga. De toeschouwersaantallen vallen weliswaar tegen, maar het is een prachtige plaats om de Achterhookse Folklore goed tot zijn recht te laten komen.+Na dit optreden wordt een rondleiding verzorgd in de historische Hanzestad Riga.

Zaterdag is het festival in Jumprava. ‘s Middags is er een kleine markt en wordt er opgetreden door dans- en muziekgroepen uit Jumprava op een podium op het centraal gelegen grasveld in het dorp. ’s Avonds is een groot festival met diverse Letse Folkloregroepen. Dit festival wordt gehouden in het openluchttheater van Jumprava. Doordat het opnieuw begint regenen kunnen de Achterhookse Folkloredansers helaas niet deelnemen aan dit festival. Het festival wordt beëindigd met een fantastisch vuurwerk.

Nogmaals het openlucht museum in Riga
Nogmaals het openlucht museum in Riga

Op de laatste dag van het bezoek wordt een enorme stuwdam in de Daugava bekeken en wordt er opgetreden in een bejaardenhuis.

’s Avonds is er een farewell party waar het midzomerfeest wordt gevierd.

Op maandag vertrekt de groep weer vroeg naar het vliegveld. De reis wordt afgesloten met een buffetje bij De Luifel.

Letland, wat een prachtig land, wat een ontvangst. Folklore verbroedert. Dat geldt zeker voor deze reis.