2013: Slowakije, Kosice, Spisskej Kapitule

Reurlse folklore in Slowaaks Vaticaan

Spisské Hrad staat op de wereld erfgoed lijst van Unesco
Spisské Hrad staat op de wereld erfgoed lijst van Unesco

 

De Achterhookse Folkloredansers hebben in augustus 2013 een bezoek gebracht aan Slowakije. De groep werd ondergebracht in Spiské Kapitula, in een prachtig historisch gebouw, een voormalig klooster dat was verbouwd tot hotel. Spisské Kapitula, ook wel het Slowaakse Vaticaan genoemd, werd in de elfde eeuw gebouwd als religieus centrum van het Spišgebied. Het historische stadje is de enige nog volledig ommuurde stad in Slowakije. Binnen de muur domineert de Sint-Martinuskathedraal. Het hele gebied staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het eerste optreden van de Achterhookse Folkloredansers, op vrijdag 30 augustus, was in Spisské Kapitula zelf, waar het Feman festival werd geopend. Naast de Nederlandse inbreng was er ook een muziekkwartet uit Ukraine en een folkloregroep uit Slowakije. De op het programma vermelde folkloregroep uit Georgië was helaas niet op komen dagen. Het optreden van de Ruurlose dansers werd zeer gewaardeerd, hoewel er weinig publiek naar het afgelegen stadje was gekomen. ’s Avonds was een “Tradition- und Kultur-abend” gepland in de kelder onderin het hotel. Hier werden de accordeons nog eens tevoorschijn gehaald, waarbij ook werd samengespeeld met de Ukraïnse viool. Het werd een bijzonder gezellige avond met veel muziek, zang en kennismaking met Slowaakse drankjes.

De volgende dag toog het gezelschap naar Kosice, een stad met een historisch centrum. Kosice was in 2013, samen met Marseille,  culturele hoofdstad van Europa. In dat kader werden gedurende het jaar vele culturele evenementen georganiseerd, waaronder ook de optredens van de Achterhookse Folkloredansers op een tweetal locaties in de stad.

De groep verbleef in Hotel Kapitvla
De groep verbleef in Hotel Kapitvla

Na aankomst in Kosice volgde eerst een rondleiding met een bezoek aan de Sint-Elisabethkathedraal, de meest oostelijk gelegen kerk in gotische stijl. Na de rondleiding werden de Ruurlose folkloredansers ontvangen op het gemeentehuis van een deelgemeente van Kosice door de plaatselijke burgemeester. Daarna volgde een optreden op het plein vóór het gemeentehuis, waar talrijke toeschouwers waren samengestroomd. De Achterhoekse folklore en dan met name het dansen op klompen werd met grote bewondering gade geslagen. De dansers kregen dan ook na elke dans een daverend applaus.

Na dit optreden reed het gezelschap naar een groot winkelcentrum, waar op het grote plein met vijver een podium was neergezet. Hier trad eerst de muziekgroep uit Ukraïne op. Daarna was het de beurt aan de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo om de Nederlandse eer hoog te houden in de culturele hoofdstad van Europa 2013.

Zondag 1 september was er een groot dorpsfeest in Dubrava, een dorp dichtbij Spisské Kapitula. Daar waren optredens van muziekgroepen en een koor en daar was ook een optreden gepland van de Achterhookse Folkloredansers. Er waren marktkraampjes met allerlei snuisterijen en er was ook een wedstrijd in het bakken van gevulde deegwaren. Helaas begon het te regenen, waardoor het feest zich verplaatste naar een soort cultuurhuis. Onder grote belangstelling werd hier beurtelings opgetreden door een Slowaakse folkloregroep en de Achterhookse Folkloredansers.  Het middagoptreden van de Achterhookse Folkloredansers in Spisské Podhradie ter ere van 20 jaar Unesco werd vanwege de regen afgelast. Het kistentuug, de knipmutsen en de klompen konden hierdoor vervroegd de koffer weer in, want de maandag en dinsdag waren geen optredens meer gepland.

IMG_3662
Optreden in Dubrava
Feman 1
Op het podium in Kosice.

Op maandag bezochten de Achterhookse Folkloredansers de bijzonder mooie stad Krakau in Polen. Een Nederlands sprekende Poolse dame voerde de groep langs de prachtige monumenten en vertelde op bijzonder wijze over haar stad, over de geschiedenis en historische gebouwen.

Dinsdagmorgen beklommen de folkloredansers Spisské Hrad, één van de grootste kasteelruïnes in Europa. Spišský Hrad is in de twaalfde eeuw gebouwd op de berg waar eerder een Slavisch kasteel stond. Na alle vermoeienissen van de afgelopen dagen was het voor enkele folkloredansers een zware klim om de schitterende ruïne die ook op de werelderfgoedlijst van Unesco staat te bereiken. ‘s Middags werd er uitgerust en werden nog wat inkopen gedaan in Spisské Podhradie, waana de meeste dansers vroeg hun bed opzochten, omdat op woensdagmorgen om half vijf de bus vertrok naar het vliegveld in Budapest voor de terugreis naar Ruurlo.

De Achterhookse Folkloredansers kijken met veel plezier terug op een zeer geslaagde reis, in een prachtige historische omgeving. Het oostelijk gelegen deel van Slowakije heeft veel te bieden en is zeker de moeite waard voor een nadere kennismaking.

Feman 2Feman 3