2015: Spanje (Galicië), Moaña

Achterhookse Folkloredansers op tournee in Galicië Spanje

De Achterhookse Folkloredansers zijn al druk met de voorbereiding van de jaarlijkse braderie op woensdag 12 augustus a.s. Toch vonden zij ook nog tijd om met 23 leden af te reizen naar Spanje om tussen 20 en 27 juli deel te nemen aan Internationale Festival O Folclore do Mar in Galicië. Samen met een groep uit Madeira en enkele lokale groepen traden zij iedere avond op in een andere plaats. Tijdens een officieel welkom door de burgemeester van Moaña bleek dat veel inwoners van Galicië een band met Nederland hebben, doordat zij er in de jaren zestig als arbeider gewerkt hebben.

Op het bordes van het gemeentehuis van Moaña, samen met de groep uit Madeira.
Op het bordes van het gemeentehuis van Moaña, samen met de groep uit Madeira.

Het eerste optreden vond plaats in Porriño. Tijdens de voorafgaande parade werden de deelnemende groepen door het publiek enthousiast onthaald. Rond het podium in het centrum ontstond een groot feest. De volgende dag bracht de groep een bezoek aan Santiago de Compostella en het idyllische vissersdorpje Combarro.

Parade in Porriño
Parade in Porriño

Tijdens het tweede optreden in Bueu ontstond het idee om het publiek bij het dansen te betrekken. De tekst van Naor Hoksebarge werd enigszins aangepast door Hoksebarge te vervangen door Moaña. Het Spaanse publiek vond het prachtig en danste enthousiast mee.

Op vrijdag vond het centrale festival in Moaña plaats. Dit festival was de opmaat naar de kerkelijke feestdag voor Sint Jakobus (Santiago) die de volgende dag in heel Galicië gevierd werd. Op verzoek van de organisator van het festival had accordeonist Jakobus (Jaap) Geerligs het Galicische volkslied ingestudeerd; tijdens het festival speelde hij voor een duizendkoppig publiek, dat massaal ging meezingen. Het festival eindigde met een daverend vuurwerk.

De volgende dag werd de groep in het plaatsje Cuntis verwacht. Naast de traditionele dansen uit Galicië waren die avond ook veel flamenco dansen te zien, waardoor het een kleurrijke en gevarieerd optreden werd.

De tournee werd afgesloten met een optreden in de schouwburg van Redondela.

Als afsluiting heeft de groep nog een dagtrip gemaakt naar de prachtige stad Porto om van daaruit weer richting Reurle te vertrekken.

De Achterhookse folklore dansers hebben een week lang mogen genieten van de gastvrijheid van de inwoners, het lekkere eten en de schoonheid van Galicië en was het weer een mooie gelegenheid om onze folklore uit te dragen.

Persbericht in Spaanse krant over de ontvangst van de groepen bij de burgemeester van Moaña.
Persbericht in Spaanse krant over de ontvangst van de groepen bij de burgemeester van Moaña.