Klompendansen op Madeira
Tijdens de Europese rondreis in Galicië in 2015 hebben we kennis gemaakt met de folkloristische groep “Boa Nova” uit Funchal, Madeira. Dit contact was zo leuk dat de Reurlse dansers van 25 augustus tot 2 september waren uitgenodigd om het fraaie eiland Madeira te bezoeken en daar op verschillende festivals optredens te verzorgen.
Maar liefst 33 “mansleu en vrouwleu” hadden de koffers gepakt om vol verwachting naar het bloemeneiland te vertrekken. Na een geslaagde reis met een beetje vertraging in Lissabon belandden we op onze thuisbasis in Funchal. Voor enkele paren een hotel en de rest in een jeugdherberg. Tot onze grote verbazing werden daar de haantjes van de hennetjes gescheiden.
Er was door de organiserende groep een prachtig programma opgesteld. Vrijwel elke avond was er een optreden ergens op een plek op het eiland en overdag was er voldoende tijd om het eiland met de hoofdstad Funchal te verkennen.
Opvallend is de sterke beleving van de folklore door de eilandbewoners. Over het hele eiland zijn er nog diverse folkloristische groepen die vol trots hun muziek, zang en dans uitdragen aan het publiek. Daarnaast worden er in de zomerperiode verschillende festivals georganiseerd, waarbij het publiek massaal toestroomt.
Bij de groepen die aan de festivals meedoen, is de Achterhoekse folklore wel een bijzonderheid. Als je in de originele kostuums door de straten loopt, wordt je vol belangstelling nagestaard of aangesproken. De witte klompen zijn daarbij voor hen het meest fascinerend.
Als de “Hoaksebarger” wordt gedanst, mag het publiek meedansen en is succes verzekerd. Waar deze dansen in ons eigen Nederland als oubollig worden aangemerkt, doen de mensen daar vol enthousiasme mee.
Al met al waren de optredens zeer geslaagd en het publiek erg enthousiast en talrijk.
De tripjes over het eiland zijn geweldig mooi gevonden. Er kan worden teruggekeken op een mooi festival op het prachtige eiland Madeira.
Omdat we zoveel gastvrijheid hebben gekregen en de groep bijzondere, kleurrijke folklore brengt, is ze uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Ruurlo.
Waarschijnlijk zal deze folklore tijdens de braderie en folkloredag in 2018 in Ruurlo te bewonderen zijn.
Officiële ontvangst van de groep op het gemeentehuis van Funchal,
met rechts onze gids Carla