Braderie 2016 – een terugblik

“Verrassende vernieuwingen, maar ouderwets gezellig”

was het thema voor dit jaar. De Achterhookse Folkloredansers hebben met hun traditionele braderie op woensdag 10 augustus deze belofte helemaal waargemaakt.

Hieronder geven we een terugblik op het totale programma.

Dit jaar waren er twee folkloristische groepen uitgenodigd. Helemaal uit Peru kwam de groep “Identidad Peru”. Deze groep bestaat uit 8 dansparen en 5 muzikanten die de folklore van Peru in al zijn variëteit laat zien. Folklore van de kusten aan de Stille Oceaan, maar ook folklore uit de regenwouden en het hooggebergte van het land. Wie herkent niet de klanken van de Inka-muziek met de typische panfluit…?
Op haar tournee door Europa is deze groep ook een aantal dagen in Ruurlo verbleven. De gasten zijn hartelijk welkom geheten bij onze gastgezinnen.
zie: Braderiegasten uit Peru

Dansgroep Identidad Peru Taller de Danzas
Dansgroep Identidad Peru Taller de Danzas

Een mooie afwisseling daarmee gaven de Naobers” van de folkloristische dansgroep uit Hellendoorn. Deze groep kent namelijk naast de ‘boeren’ (begin 20e eeuw) ook een ‘swing’-groep (60-er jaren) en de ‘naobers’. Zij laten de muziek en de dansen zien uit de periode 1930-1940. Wie heeft niet gehoord van de Veleta, de Bernard Wals of de Sterren Polka…
Zie: de Naobers uut Hellendoorn…

Hellendoorn heeft het publiek kennis laten maken met de charme van modernere folklore-dansen, zoals menigeen die zelf nog heeft gedanst op de ‘brulftes’…

de Naobers, Hellendoorn
de Naobers, onderdeel van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn

 

Verder was er weer plaats voor eigentijdse dansshows van Aerobic Dance Centre, uitgevoerd door onze eigen Reurlse jongeren.
zie:
Aerobic Dance Center, Ruurlo 20100627 harmonica0006

 

 

 

De dansen werden muzikaal afgewisseld door de accordeon-muziek van de “Die Almenländer“.
Dit duo heeft z’n sporen al ruimschoots verdiend met hun mooie 2-stemmige Stubenmusik op hun Steier
zie: Die Almenländer

logo AFD

 

 

En natuurlijk hebben de Achterhookse Folkloredansers zelf ook een aantal keren opgetreden.

Dit jaar hebben we de braderie aanzienlijk uitgebreid. Naast het programma op het hoofdpodium hebben onze artiesten ook optredens verzorgd in de muziekkoepel. In het plantsoen was een gezellig terras gemaakt met de mogelijkheid om heerlijk te genieten.
Tussen de optredens door werd de muziek verzorgd door Die Bren’ntaler Spatzen.

s Avonds van 20 uur tot 24 uur was de Edelweisskapelle weer van de partij, afgewisseld door de groep “Half Gas”.
zie: Gezelligheid met de Edelweiss Kapelle

De braderiemarkt was aanzienlijk uitgebreid en had weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden. De Schaddenstekkers waren weer als vanouds langs de marktkramen aan het “dweilen”. Onder de standhouders bevonden zich veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio.

En laten we de inmiddels ook traditionele Oldtimersshow niet vergeten die dit jaar voor het eerst in de straten rond het plantsoen is gehouden. Er waren weer allerlei prachtige Oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.

braderie 2014, tractorenshow
oldtimer- en tractorenshow

NSU Prinz 4

Een leuk nieuwtje dit jaar was de aanwezigheid van een afvaardiging van de NSU-club.

Een nostalgisch merk die niet alleen auto’s, maar ook motoren en zelfs naaimachines produceerde…

Nieuwsgierig geworden?
We zijn al weer aan het brainstormen over het programma en de opzet van volgend jaar, welke gepland staat voor woensdag 9 augustus 2017.
Wie op de hoogte wil blijven, kan onze website bezoeken: www.achterhooksefolkloredansers.nl of kan ons vinden op Facebook.

Wilt u ook graag een stand hebben op deze druk bezochte en gezellige braderie?
Neem dan contact op via ons e-mailadres: braderie@achterhooksefolkloredansers.nl.

Braderie 2015