De Plaggenmeijers (Rekken)

De folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers is afkomstig uit het kerkdorpje Rekken, gelegen in de Gelderse Achterhoek.
De groep is opgericht in 1945 en bestaat dit jaar dus al 73 jaar.

De naam is ontleend aan een beroep uit vroeger tijden, dat verwijst naar het ‘plaggen maaien’ of ‘plaggen steken’. Deze plaggen (zoden) werden gebruikt als strooisel in de stallen en later voor bemesting van het land.

Momenteel bestaat de hele folkloristische groep uit zo’n 50 leden waarvan het grootste deel nog regelmatig actief is. Er wordt gedanst op de muziek van accordeons en harmonica’s. De dansen dateren van rondom het jaar 1900.
De kleding van De Plaggenmeijers behoort tot de oud-Gelderse dracht en werd rond 1900 door hun voorouders gedragen.  Het meest opvallende kledingstuk is de ‘knipmuts’ van de dames. Naast het daagse tenue showt de dansgroep ook de zondagse dracht. Hierbij worden de geruite schorten verwisseld voor een zijden schort en maken de witte klompen plaats voor schoenen. Aardig om te weten is dat de ‘knipmutsen’ tot op de dag van vandaag nog steeds ambachtelijk worden gemaakt

Er wordt op verschillende locaties zowel binnen als buiten in de open lucht opgetreden. Het doel van De Plaggenmeijers is het publiek een fraai ‘theaterachtig schouwspel’ te bieden. Vaak beelden ze een actie of activiteit van rond 1900 uit, zoals bijvoorbeeld een ruzietje tussen twee geliefden of de werkzaamheden rond de oogsttijd.
Vrolijkheid is troef bij deze enthousiaste groep uit de Achterhoek.

Op de ‘Reurlse braderie’ zullen ze ook een kledingshow verzorgen.