De Wieringer Dangsers

De dans- en klederdrachtgroep “de Wieringer Dangsers” werd opgericht in 1982. Dit ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Afsluitdijk, de dijk die Noord-Holland verbindt met de provincie Friesland.

Maar al eerder werden ideeën geopperd om een dansgroep op te richten. Op een bruiloft wenste het bruidspaar dat de gasten in Wieringer kledij zouden komen. Tot een ieders verrassing bleek dat mensen nog heel veel in de kast hadden liggen en het werd een ware boerenbruiloft. Enkelen van de aanwezigen vonden dat met zo’n prachtige schat iets gedaan zou moeten worden en opperden het idee een dansgroep op te gaan richten. Het feest rond de Afsluitdijk was een uitstekende gelegenheid om voor het eerst op te treden.

In de loop van haar bestaan is er binnen de dansgroep veel kennis opgedaan over de Wieringer klederdracht maar ook over wat er in vroeger dagen gedanst werd. Er is bovendien veel kledij uit vroeger dagen verzameld, waarmee de dansgroep ook in staat is een indrukwekkende kledingshow te verzorgen.

De Wieringer Dangsers

Niet alleen door hun kleding vallen de Wieringer Dangsers op. Inmiddels is de dansgroep in het bezit van een uitgebreid repertoire aan dansen, waarmee zij een avondvullend programma kunnen verzorgen. De Wieringer Dangsers zijn graag geziene gasten in binnen- en buitenland. Ze nemen deel aan grote Europese festivals, maar ook verzorgen ze dansprogramma’s en kledingshows voor verenigingen, toeristen en zorgcentra.

optreden op de Europeade in Helsingborg (Zweden)
de Wieringer Skos is een originele dans van Wieringen
optreden bij het Taandag museum in Wieringen
opening Europeade 2016 (Namen, België)