Heimatverein Marbeck


In 1992 ontstond het idee om in Marbeck, een plaatsje in de buurt van Borken, een “Heimatverein” op te richten, een dorpsvereniging die van allerlei sociale activiteiten organiseert.
Hun motto „Heimat is dor wo man to Huse is“.

De vereniging heeft veel besef voor cultuur, tradities en folklore en richt in 1993 een Volkstanzgruppe op die direct al uit 10 dansparen bestaat.

De groep stelde zich aanvankelijk ten doel traditionele gebruiken uit het Borken-gebied, de “Kunterdanz”, te doen herleven, die op boerderijen, op bruiloften en volksfeesten op klompen werd gedanst. Later voegde de groep Westfaalse, Duitse en internationale folklore toe.

Met de oprichting van de Agri Cultura, waar de Heimatverein Marbeck traditie en gebruiken presenteert, ontstaat een vriendelijke relatie met de dansgroepen uit de omgeving en de Achterhoek.
De volksdansgroep bestaat nog uit 30 actieve dansers, evenals een kinderdansgroep van 12 meisjes, opgericht in 1997 die regelmatig optreedt in en om Marbeck.

De groep heeft samen met de kindergroep in 2007 ook al eens opgetreden in Ruurlo. Door de schoolvakanties, kunnen zij helaas niet van de partij zijn.