Volkstanzgruppe Marienfeld


De Volkstanzgruppe Marienfeld e.V. werd opgericht in 1978. Het doel van de volksdansgroep is om tradities en oude gewoontes levend te houden.

Een paar jaar geleden is de stap gezet tot samenwerking met andere dansgroepen in het district (“Kreis”) Gütersloh. Gezamenlijk wordt dan opgetreden onder de naam “Der Kreis tanzt” en is al aan vele grote festivals deelgenomen, waaronder Europeades in Gotha, Helsingborg (Zweden) en Namen (België). De deelname in Frankenberg (Hessen) staat dit jaar op het programma.

“Münsterländer Sonntagstracht”
Münsterländer Goldhaube

De volksdansgroep Marienfeld e.V. danst in een zondagskostuum uit het Münsterland. De vrouwen dragen wollen kleding, een geborduurde omslagdoek en een zijden schort. De parel van ons kostuum is de Münsterländer Goldhaube, die zelf is nagemaakt volgens sjablonen van het Landesmuseum Münster en het Heimatmuseum Warendorf.

De mannen dragen een zwarte rijbroek, witte overhemden en een geweven wollen vest. Het kostuum wordt aangevuld door een geklede jas en een hoed.

“Alltagstracht”

Het dagelijkse kostuum werd vroeger gedragen tijdens veldwerk. De mannen dragen een blauwe jas, die ook bekend staat als Kiepenkerlkittel en in de 19e eeuw in het Münsterland zijn intrede deed. Voor dit doel werd de zogenaamde Prinz-Heinrich-pet gedragen en verplicht de Holschken. De vrouwen dragen lichte, comfortabele katoenen jurken en de slappe hoeden van de grootmoeder, die we nog steeds kennen.

Der Kreis tanzt (waaronder Marienfeld)