Braderie 2019 – een terugblik

Veel folklore en ouderwets gezellig

Onder dit motto hebben de Achterhookse Folkloredansers op woensdag 21 augustus 2019 weer de traditionele braderie en folkloredag georganiseerd tijdens de “Reurlse Zommerdagen“.
Het podiumprogramma was divers en er was weer een zeer gevarieerd aanbod aan kramen.

In dat jaar waren er maar liefst zes folkloristische groepen (!) uitgenodigd die zowel ’s middags als aan het begin van de avond waren te bewonderen.

Helemaal uit Wit-Rusland (ook wel: Belarus) is de groep “Zorachka” gekomen. Deze groep heeft maar liefst 30 dansers en muzikanten die de prachtige, kleurrijke folklore van dit Oost-Europese land laten zien. Met hun muziek, zang, dans en prachtige kleding laat ze de originele cultuur en folklore van dit land beleven.
De groep is op tournee door West-Europa en is deze week te gast in Ruurlo. Ze wordt hartelijk welkom geheten bij leden van de vereniging en onze gastgezinnen.
Zie: Gasten uit Wit-Rusland.

zondagskostuum Marienfeld

Een mooie afwisseling daarmee geeft de “Volkstanzgruppe Marienfeld e.V.“, een volksdansgroep uit de omgeving van het Duitse Gütersloh. Aangevuld met enkele leden van andere groepen uit de “Kreis” zullen ze traditionele volkscultuur en dansen uit Münsterländ laten zien.
Onze vereniging heeft in het verleden al veel contacten met deze groep gehad en we hebben vorig jaar hun 40-jarig jubileum mogen vieren.
Zie: Volkstanzgruppe Marienfeld (Duitsland)

‘jongeleu’ uit de jaren ’50

De Iesselschotsers” uit Steenderen – bekend door het vertolken van traditionele Achterhoekse folklore – laten het publiek dit keer verrassen met dans, kleding en muziek uit de jaren ’50.

Sinds een aantal jaren brengen ze een programma onder de naam ’Back to the 50’s’.
Hierbij gaan ze gekleed gaan in de authentieke zondaagse uitgaanskleding uit de jaren 1940 – 1950 met bijbehorende dans en muziek uit die periode.

Op de ‘Reurlse braderie’ zullen onze ‘noabers’ een stukje moderne folklore laten zien.
Zie: De Iesselschotsers (jaren 50).

De Schaop’ndansers (foto: Ans Houben)
de “stift”

Ook hebben we “De Schaop’ndansers” uit Exloo mogen begroeten. Deze vereniging laat de cultuur en dansen van de Drentse zandgronden zien.
Dagelijks worden hier de schapen nog door de straten van Exloo gedreven, op weg van de schaapskooi in het dorp naar de heidevelden.

De groep is nog steeds springlevend en laat zich nog op diverse (Europese) festivals zien.
Zie: De Schaop’ndansers (Exloo, Drenthe).

Ook was de “Volksdansgroep Oriënt” uit Culemborg te gast.
Deze internationaal bekende groep heeft in Ruurlo Oud-Hollandse dansen laten zien, met kostuums uit de plaatsen Volendam en Marken.
Verfrissend is de bijzondere choreografie die onder leiding van Petra van Koelen wordt neergezet.
Zie: Volksdansgroep Oriënt (Culemborg).


De folkloregroep “De Wieringer Dangsers” komt van het voormalige eiland Wieringen, in het uiterste noorden van Noord-Holland. Het vijftigjarig bestaan van de Afsluitdijk in 1982 was aanleiding op tot oprichting van een folkloregroep te komen.
Vanaf die tijd is de rijke folklore van dit voormalige eiland in dans en klederdracht veelvuldig getoond in binnen- en buitenland.
Zie: De Wieringer dangsers.

De Wieringer Dangsers

De dansen werden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van “H&A”.
Dit duo, met Ruurlose roots, verzorgd een afwisselend programma van country, schlagers en andere muziek.
Zie H&A.

20100627 harmonica0006


logo AFD

En natuurlijk zullen de Achterhookse Folkloredansers zelf ook een aantal keren optreden.

Ook dit jaar zullen de artiesten zowel optredens op het hoofdpodium, als in de muziekkoepel verzorgen. In het plantsoen wordt een gezellig terras gemaakt met de mogelijkheid om heerlijk te genieten.
Tussen de optredens door zal de muziek worden verzorgd door de bekende Ruurloër DJ Alex.

’s Avonds was er vanaf 20 uur weer een gezellige feestavond met muziek van de bekende showband “Freeline“!
Door jarenlange ervaring weten de muzikanten exact hoe ieder feest moet worden aangepakt. Entertainment in combinatie met driestemmige samenzang en het brede repertoire, zorgen ervoor dat deze band er voor elke bühne een feest van maakt!
Zie ook: Showband Freeline.

Braderie en oldtimers
De braderiemarkt is open van 14 uur tot 20 uur en heeft weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden.
Ook onder de standhouders zult u veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio tegen komen. En laten we de inmiddels ook traditionele oldtimershow niet vergeten die dit jaar weer in de straten rond het plantsoen zal worden gehouden. Er zijn weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.

Na het succes van vorig jaar konden ook deze keer weer oudhollandse spelletjes worden gespeeld.

Omdat het zo gezond en gezellig is, mag iedereen daar gratis aan meedoen…

Wilt u volgend jaar ook graag een stand hebben op deze druk bezochte en gezellige braderie?
Neem dan contact op via ons e-mailadres: braderie@achterhooksefolkloredansers.nl.