Braderie 2017 met internationale folklore

Veel folklore en ouderwets gezellig

was het thema voor dit jaar. De Achterhookse Folkloredansers hebben met hun braderie en folkloredag op woensdag 9 augustus deze belofte helemaal waargemaakt.

Met deze braderie en folkloredag werd tevens het 80-jarig jubileum van onze folklore dansgroep gevierd. Dit jaar waren daarom maar liefst vier folkloristische groepen uitgenodigd die zowel ’s middags als aan het begin van de avond waren te bewonderen.

Helemaal uit Paraguay is de groep “Alma Guarani” gekomen. Deze groep bestaat uit 17 dansers en muzikanten die de mooie folklore van Paraguay in al zijn variëteit laat zien. In hun zwoele dansen wordt het liefdesspel getoond tussen charmante dames en galante heren. De dansers worden begeleid door de prachtige klanken van gitaar, harp en bandoneon.
Op haar tournee door Europa is deze groep ook een aantal dagen in Ruurlo verbleven. Ze werd hartelijk welkom geheten bij onze gastgezinnen.
zie: Braderiegasten uit Paraguay

Een mooie afwisseling daarmee gaf de “Volkskunstgroep Dophei“, een Vlaamse folkloregroep uit Vosselaar. De groep laat de dansen zien van de arme boeren op de droge, zandige akkers van de Belgische Kempen. Daarmee brengt het rasechte volkscultuur. De groep bestaat uit mensen van verschillende leeftijden. Samenhorigheid is één van de belangrijkste pijlers. De dansers worden steeds begeleid door het eigen live-orkest.
Zie: Dophei uit Vosselaar (Belgie)

Ook mochten we de “Folkloristische Vereeniging” uit Markelo begroeten. Deze groep stelt zich ten doel om de echte oude Twentse dansen en gebruiken in ere te houden. Enkele accordeonisten en harmonicaspelers verzorgen de muziek en zelf zingen de dansers de bijbehorende teksten.
Zie: Folkloristische Vereeniging Markelo

De Spierdijker Dansers” lieten het publiek de rijke folklore uit West-Friesland zien. Met hun waardevolle en kostbare kleding en hun sierlijke dansen laten ze een groot contrast zien met de folklore van de zandgronden. We zijn blij dat deze groep weer eens te gast wilde zijn in Ruurlo. Zie: De Spierdijker Dansers

De dansen werden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van “H&A”. Dit duo, met Ruurlose roots, verzorgd een afwisselend programma van country, schlagers en andere muziek. Zie H&A.
20100627 harmonica0006

En natuurlijk traden de Achterhookse Folkloredansers zelf ook een aantal keren op.
logo AFD

Ook dit jaar hebben de artiesten zowel optredens op het hoofdpodium, als in de muziekkoepel verzorgd. In het plantsoen was een gezellig terras gemaakt met de mogelijkheid om heerlijk te genieten.
Tussen de optredens door werd de muziek verzorgd door Die Bren’ntaler Spatzen.

’s Avonds van 20 uur tot 24 uur was er een gezellige feestavond met Joint Adventure, een coverband uit Ruurlo die vol enthousiasme en overgave muziek uit zowel de jaren ’70 en ’80, als meer eigentijdse muziek speelt.
zie: Feesten met Joint Adventure

De braderiemarkt is altijd open van 14 uur tot 21 uur en heeft oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden. De Schaddenstekkers “dweilden” als vanouds langs de marktkramen.
Onder de standhouders zijn veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio. En laten we de inmiddels ook traditionele oldtimersshow niet vergeten die dit jaar weer in de straten rond het plantsoen is gehouden. Er waren weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.

Een leuk extraatje was dat er dit jaar ook Oudhollandse spellen konden worden gespeeld.
In het kader van ons 80-jarig bestaan, kon iedereen daar gratis aan meedoen…
Braderie 2015

Tevens was er in de etalages van heel veel winkels aandacht besteed aan dit jubileum door daarin nostalgische elementen op te nemen.