Braderie 2018 – een terugblik

Veel folklore en ouderwets gezellig

was het thema voor dit jaar. De Achterhookse Folkloredansers hebben met hun braderie en folkloredag op woensdag 15 augustus deze belofte helemaal waargemaakt.

Hieronder geven we een terugblik op het totale programma.

Dit jaar waren er maar liefst vijf folkloristische groepen (!) uitgenodigd die zowel ’s middags als aan het begin van de avond waren te bewonderen.

Helemaal van het Portugese eiland Madeira kwam de groep “Boa Nova”. Deze groep is met maar liefst 30 dansers en muzikanten die de prachtige, kleurrijke folklore van het bloemeneiland Madeira laat zien. Met hun muziek, zang, dans en prachtige kleding laat ze de originele cultuur en folklore van dit eiland herleven.
Doordat dit eiland een zekere autonomie heeft gekend, heeft de folklore zich op een unieke manier ontwikkeld. Let maar eens op de bijzondere muziekinstrumenten die worden gebruikt, zoals de brinquinho (“speelgoedje”).
De groep is ruim een week te gast geweest in Ruurlo. Ze werden hartelijk welkom geheten bij leden van de vereniging en onze gastgezinnen.
zie: Braderiegasten uit Madeira

Een mooie afwisseling daarmee geeft de “Volkstanzgruppe Marbeck“, een onderdeel van de “Heimatverein” uit het Duitse plaatsje Marbeck. De vereniging laat traditionele volkscultuur en gebruiken uit het gebied rond Borken herleven. Aanvankelijk werden alleen de lokale dansen uitgevoerd. Later voegde de groep Westfaalse, Duitse en internationale folklore toe.
Jammer genoeg is de jeugddansgroep vanwege de vakanties afwezig.
Zie: Heimatverein Marbeck (Duitsland)

Ook hebben we “Ons Boeregoed” uit Zeeland mogen begroeten. Deze vereniging heeft als doel om de unieke klederdrachten en ander cultureel erfgoed van de Zeeuwse eilanden in stand te houden.
Omdat Zeeland vroeger veel eilanden had en ieder eiland zijn eigen dracht, zijn er in de dansgroep dus verschillende drachten te bewonderen. Let ook op de prachtige sieraden…
Zie: Ons Boeregoed (Zeeland)

De Plaggenmeijers” uit Rekken laten het publiek de dansen en de kleding uit de Gelderse Achterhoek zien. Het doel van De Plaggenmeijers is het publiek een fraai ‘theaterachtig schouwspel’ te bieden. Vaak beelden ze een actie of activiteit van rond 1900 uit, zoals bijvoorbeeld een ruzietje tussen twee geliefden of de werkzaamheden rond de oogsttijd.
Op de ‘Reurlse braderie’ verzorgden onze ‘noabers’ ook een kledingshow.
Zie: De Plaggenmeijers

Ook de “Dansgroep Oostzaan” uit de Noord-Hollandse Zaanstreek is te gast geweest.
De groep laat graag de streekdrachten zien uit de regio Oostzaan en de kostuums rond het IJsselmeer (de vroegere Zuiderzee) en het eiland Terschelling. De kleurrijke en waardevolle kleding laat een groot contrast zien met de sobere kleding van de zandgronden.
Zie: Dansgroep Oostzaan

De dansen werden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van “H&A”. Dit duo, met Ruurlose roots, verzorgd een afwisselend programma van country, schlagers en andere muziek. Zie H&A.
20100627 harmonica0006

En natuurlijk hebben de Achterhookse Folkloredansers zelf ook een aantal keren opgetreden.
logo AFD

Ook dit jaar hebben de artiesten zowel optredens op het hoofdpodium, als in de muziekkoepel verzorgd. In het plantsoen was een gezellig terras gemaakt met de mogelijkheid om heerlijk te genieten.
Tussen de optredens door zal de muziek worden verzorgd door de bekende Ruurloër DJ Alex.

’s Avonds is er vanaf 20 uur een gezellige feestavond met Brook Duo (alom bekend!) en onze Ruurlose feestmakers De Sleppers.

De braderiemarkt is jaarlijks open van 14 uur tot 20 uur en heeft weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden.
Ook onder de standhouders zult u veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio tegen komen. En laten we de inmiddels ook traditionele oldtimershow niet vergeten die dit jaar weer in de straten rond het plantsoen zal worden gehouden. Er waren weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.

Na het succes van vorig jaar konden ook deze keer weer oudhollandse spelletjes worden gespeeld.

Omdat het zo gezond en gezellig is, mag iedereen daar gratis aan meedoen…

Nieuwsgierig geworden?
Wilt u volgend jaar ook graag een stand hebben op deze druk bezochte en gezellige braderie?
Neem dan contact op via ons e-mailadres: braderie@achterhooksefolkloredansers.nl.