Braderieprogramma 2022

Veel folklore en ouderwets gezellig

De zomervakantie is al volop aan de gang en dus zijn de Achterhookse Folkloredansers druk bezig met de organisatie van de traditionele braderie en folkloredag tijdens de “Reurlse Zommerdagen“, op woensdag 10 augustus.
Het podiumprogramma is rond en er is weer een zeer gevarieerd aanbod aan kramen.

Dit jaar zijn er maar liefst zes folkloristische groepen (!) uitgenodigd die zowel ’s middags als aan het begin van de avond zijn te bewonderen.

Song Dance Ensemble Krakus (uit Krakau, Polen)

Helemaal uit Polen komt de zang- en dansgroep “Krakus”. Deze groep komt met maar liefst 31 dansers, zangers en muzikanten die de prachtige, kleurrijke folklore van dit Oost-Europese land laten zien. Met hun muziek, zang, dans en prachtige kleding laat ze de originele cultuur en folklore van dit land beleven.
De groep is op een klein tournee in Nederland en België en is deze week te gast in Ruurlo. Ze wordt hartelijk welkom geheten bij leden van de vereniging en onze gastgezinnen.

De Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten (België)

Een mooie afwisseling daarmee geeft de “Gelmelzwaaiers“, een vendeliersgroep uit de omgeving van het Vlaamse Hoogstraten. Met deze groep hebben we zo’n 20 jaar geleden al eens – met veel genoegen – een uitwisseling gehad. Reden voor ons om deze nogmaals uit te nodigen.
Aan het eind van de 50-er jaren werd er al met vendelzwaaien begonnen. Dit leidde in 1972 tot de oprichting van de “Vendeliersgilde Gelmelzwaaiers”.
Met hun vendeliers en tamboerkorps hebben ze al shows gegeven over vele continenten.

Iesselschotsers met een Rondje Nederland

De Iesselschotsers” uit Steenderen – bekend door het vertolken van traditionele Achterhoekse folklore – laten het publiek dit keer verrassen met folkloristische dansen uit andere streken van Nederland.

De vereniging probeert daarmee de belangstelling in de folklore levend te houden en meer kleur en verscheidenheid aan te brengen in het programma.

Op de ‘Reurlse braderie’ zullen onze ‘noabers’ een stukje folklore uit diverse windstreken laten zien.

De Schaop’ndansers (foto: Ans Houben)
de “stift”

Ook mogen we “De Schaop’ndansers” uit Exloo begroeten. Deze vereniging laat de cultuur en dansen van de Drentse zandgronden zien.
Dagelijks worden hier de schapen nog door de straten van Exloo gedreven, op weg van de schaapskooi in het dorp naar de heidevelden.

De groep is nog steeds springlevend en laat zich nog op diverse (Europese) festivals zien.
Zie: De Schaop’ndansers (Exloo, Drenthe).

Celtic Dance Company

Ook mogen we de “Celtic Dance Company” begroeten, een Ierse dansgroep uit Deventer met leden uit de verre regio.
De groep brengt dansen uit Ierland in zelfgemaakte kostuums, waarbij iedere danseres haar eigen keltische teken kiest en borduurt op de jurk.

Ze dansen zowel de solo dans stijl – die men ’stepdans’ noemt, zoals bekend van shows – als Riverdance. En ze dansen de groepsdansen, ‘ceili’s’ genaamd, waar prachtige figuren in voor komen die je op de kostuums terug ziet.

De Plaggenmeijers (uit Rekken)

De folkloregroep “De Paggenmeijers” komt is in 1945 opgericht vanuit een initiatief van de vereniging Rekkens Volksfeest.
De naam verwijst naar het maaien of steken van plaggen die rond 1900 als vulling van de stallen dienden en daarna, wanneer ze bemest waren weer op het land werden gebruikt. Ook werden de plaggen gebruikt als dakbedekking en als afdeklaag voor aardappelkuilen. Een ‘zicht’ was het hulpmiddel om de plaggen los te werken voor gebruik.

De dansers worden begeleid door accordeon en harmonica. De dansen zijn rond 1900 ontstaan en bij veel dansen hoort een verhaal of liedje.
In de oostelijke provincies worden de oude dansen op bruiloften en feesten nog tot ver in de twintigste eeuw gedanst. Bekende dansen zijn verder de Driekusman, Veleta, Kruispolka en Donauwals. Als enige Nederlandse dansgroep dansen we de Rekkense boerendans. Hierbij zie je de invloeden van het aangrenzende Duitsland.

De dansen worden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van “H&A”.
Dit duo, met Ruurlose roots, verzorgd een afwisselend programma van country, schlagers en andere muziek.
Zie H&A.

20100627 harmonica0006


logo AFD

En natuurlijk zullen de Achterhookse Folkloredansers zelf ook een aantal keren optreden.

Ook dit jaar zullen de artiesten zowel optredens op het hoofdpodium, als in de muziekkoepel verzorgen. In het plantsoen wordt een gezellig terras gemaakt met de mogelijkheid om heerlijk te genieten.
Tussen de optredens door zal de muziek worden verzorgd door de bekende Ruurloër DJ Alex.

En ’s avonds is er vanaf 20 uur weer een gezellige Oostenrijkse feestavond met muziek van de bekende showband “DIE STADLFREUNDE“!
Die Stadlfreunde is een 5 mans formatie met een grote voorliefde voor de Oostenrijks Volkstümliche Musik & Oberkrainermusik . Alle bandleden hebben hun roots  in Oostenrijk en Slovenië liggen en zijn daar ook meerdere weken per jaar te vinden bij hun muziekvrienden.   Deze kameraden van de volksmuziek weten bij ieder feestje weer het publiek mee te krijgen en in de juiste stemming te brengen.

Braderie en oldtimers
De braderiemarkt is open van 14 uur tot 20 uur en heeft weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden.
Ook onder de standhouders zult u veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio tegen komen. En laten we de inmiddels ook traditionele oldtimershow niet vergeten die dit jaar weer in de straten rond het plantsoen zal worden gehouden. Er zijn weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.

Na het succes van vorig jaar zullen ook deze keer weer oudhollandse spelletjes kunnen worden gespeeld.

Omdat het zo gezond en gezellig is, mag iedereen daar gratis aan meedoen…

Nieuwsgierig geworden?
Dan bent u weer van harte welkom op woensdag 21 augustus op de Reurlse braderie waar het weer ouderwets gezellig wordt.
Voor het laatstste nieuws, zie: www.achterhooksefolkloredansers.nl of op Facebook.

Wilt u volgend jaar ook graag een stand hebben op deze druk bezochte en gezellige braderie?
Neem dan contact op via ons e-mailadres: braderie@achterhooksefolkloredansers.nl.