Braderie 2022 – een terugblik
Veel folklore en ouderwets gezellig
Als Achterhookse Folkloredansers kijken we met een goed gevoel terug op onze traditionele braderie en folkloredag van woensdag 10 augustus 2022. Maar, er is ook enige weemoed…
Deze editie van dit prachtige evenement was tevens de laatste keer dat het volledig door onze vereniging werd georganiseerd. Onder leiding van de ondernemersvereniging van Ruurlo (ROV) zullen de “Reurlse Zommerdagen“ gelukkig wél worden gecontinueerd.
Ook bij deze laatste editie was het podiumprogramma weer zeer divers en ook was er weer een zeer gevarieerd aanbod aan kramen en oldtimers.
Dit jaar zijn er maar liefst zes folkloristische groepen (!) uitgenodigd die zowel ’s middags als aan het begin van de avond waren te bewonderen.
Helemaal uit Polen kwam de zang- en dansgroep “Krakus”. Deze groep was met maar liefst 31 dansers, zangers en muzikanten die de prachtige, kleurrijke folklore van dit Oost-Europese land lieten zien. Met hun muziek, zang, dans en prachtige kleding laat ze de originele cultuur en folklore van dit land beleven.
De groep was op een klein tournee in Nederland en België en deze week te gast in Ruurlo. Ze werd hartelijk welkom geheten bij leden van de vereniging en onze gastgezinnen.
Een mooie afwisseling daarmee gaf de “Gelmelzwaaiers“, een vendeliersgroep uit de omgeving van het Vlaamse Hoogstraten. Met deze groep hebben we zo’n 20 jaar geleden al eens – met veel genoegen – een uitwisseling gehad. Reden voor ons om deze nogmaals uit te nodigen.
Aan het eind van de 50-er jaren werd er al met vendelzwaaien begonnen. Dit leidde in 1972 tot de oprichting van de “Vendeliersgilde Gelmelzwaaiers”.
Met hun vendeliers en tamboerkorps hebben ze al shows gegeven over vele continenten.
“De Iesselschotsers” uit Steenderen – bekend door het vertolken van traditionele Achterhoekse folklore – lieten het publiek dit keer verrassen met folkloristische dansen uit andere streken van Nederland.
De vereniging probeert daarmee de belangstelling in de folklore levend te houden en meer kleur en verscheidenheid aan te brengen in het programma.
Op de ‘Reurlse braderie’ hebben onze ‘noabers’ een stukje folklore uit diverse windstreken laten zien.
Ook mochten we “De Schaop’ndansers” uit Exloo weer begroeten. Deze vereniging laat de cultuur en dansen van de Drentse zandgronden zien.
Dagelijks worden hier de schapen nog door de straten van Exloo gedreven, op weg van de schaapskooi in het dorp naar de heidevelden.
De groep is nog steeds springlevend en laat zich nog op diverse (Europese) festivals zien.
Zie: De Schaop’ndansers (Exloo, Drenthe).
Ook mochten we de “Celtic Dance Company” begroeten, een Ierse dansgroep uit Deventer met leden uit de verre regio.
De groep brengt dansen uit Ierland in zelfgemaakte kostuums, waarbij iedere danseres haar eigen keltische teken kiest en borduurt op de jurk.
Ze dansen zowel de solo dans stijl – die men ’stepdans’ noemt, zoals bekend van shows – als Riverdance. En ze dansen de groepsdansen, ‘ceili’s’ genaamd, waar prachtige figuren in voor komen die je op de kostuums terug ziet.
Ook de folkloregroep “De Paggenmeijers” uit de omgeving van Rekken was aanwezig. De groep is in 1945 opgericht vanuit een initiatief van de vereniging Rekkens Volksfeest.
De naam verwijst naar het maaien of steken van plaggen die rond 1900 als vulling van de stallen dienden en daarna, wanneer ze bemest waren weer op het land werden gebruikt. Ook werden de plaggen gebruikt als dakbedekking en als afdeklaag voor aardappelkuilen. Een ‘zicht’ was het hulpmiddel om de plaggen los te werken voor gebruik.
De dansers worden begeleid door accordeon en harmonica. De dansen zijn rond 1900 ontstaan en bij veel dansen hoort een verhaal of liedje.
In de oostelijke provincies worden de oude dansen op bruiloften en feesten nog tot ver in de twintigste eeuw gedanst. Bekende dansen zijn verder de Driekusman, Veleta, Kruispolka en Donauwals. Als enige Nederlandse dansgroep dansen we de Rekkense boerendans. Hierbij zie je de invloeden van het aangrenzende Duitsland.
De dansen werden muzikaal afgewisseld door zang en harmonicamuziek van “H&A”.
Dit duo, met Ruurlose ‘roots’, verzorgd een afwisselend programma van country, schlagers en andere muziek.
Zie H&A.
Vanwege familieomstandigheden zijn de optredens van de Achterhookse Folkloredansers geschrapt. Ook de parade heeft daarom geen doorgang gevonden. In plaats daarvan hebben we stil gestaan bij enkele trouwe leden die ons onlangs waren ontvallen.
Een emotioneel moment…
Ook dit jaar hebben de artiesten zowel optredens op het hoofdpodium, als in de muziekkoepel verzorgd. In het plantsoen was een gezellig terras gemaakt met de mogelijkheid om heerlijk te genieten.
Tussen de optredens door is de muziek verzorgd door de bekende Ruurloër DJ Alex.
En ’s avonds was er vanaf 20 uur weer een gezellige Oostenrijkse feestavond met muziek van de bekende showband “DIE STADLFREUNDE“!
Die Stadlfreunde is een 5 mans formatie met een grote voorliefde voor de Oostenrijks Volkstümliche Musik & Oberkrainermusik . Alle bandleden hebben hun roots in Oostenrijk en Slovenië liggen en zijn daar ook meerdere weken per jaar te vinden bij hun muziekvrienden. Deze kameraden van de volksmuziek weten bij ieder feestje weer het publiek mee te krijgen en in de juiste stemming te brengen.
Braderie en oldtimers
De braderiemarkt loopt van 14 uur tot 20 uur en had weer oude ambachten, een grote variatie aan aantrekkelijke producten en veel lekkernijen te bieden.
Ook onder de standhouders kunt u veel dorpsgenoten en ondernemers uit de regio tegen komen. En laten we de inmiddels ook traditionele oldtimershow niet vergeten die dit jaar weer in de straten rond het plantsoen werd gehouden. Er waren weer allerlei prachtige oldtimer tractoren, werktuigen, stationaire motoren en demonstraties te bezichtigen.
Wilt u volgend jaar ook graag een stand hebben op deze druk bezochte en gezellige braderie?
Neem dan contact op via ons e-mailadres: braderie@achterhooksefolkloredansers.nl en wij zorgen er voor dat de nieuwe organisatie hierover wordt geïnformeerd.